LePlan-Vermeersch GT-S 2020; de kruidige…

Het oogsten is begonnen in de wijngaarden van LePlan-Vermeersch en ik zit hier de LePlan-Vermeersch GT-S 2020 te proeven… Het moet niet gekker worden!

Nou, ik kan u vertellen dat het nóg gekker is geworden, want deze TOP Rhonewijn van de familie Vermeersch heeft weer eens een GOUDEN PLAK behaald! Gefeliciteerd Seb en Ann!

Vergeet je dan Dirk Vermeersch niet? De vader van Ann en de eigenaar van het domein..? Nee, natuurlijk vergeet ik Dirk niet, maar Dirk is wat meer op leeftijd en heeft het wijn maken overgelaten aan zijn dochter en schoonzoon. Dirk is meer bezig met racen…zijn eerste passie en het gaat hem goed af. Je kan zeggen dat Dirk met pensioen is gegaan en zo af en toe een oogje in het zeil houdt..

Het ‘echte’ werk in de kelders wordt gedaan door Seb en Ann en hun werknemers. Natuurlijk kunnen ze dat niet alleen! 


Lees verder na de advertentie exaro

De oogst 2022 is onderhand al weer achter de rug (bij publicatie van dit artikel) en het is hard werken. De skills van de wijnmaker gaan nu gelden en vanuit mijn ervaring kan ik zeggen dat ze weten wat ze doen!

Deze LePlan-Vermeersch GT-S 2020 heeft een alcoholpercentage van 14,5% en is gemaakt van 100% Shiraz. De Grand Terroir wijnen! Te koop voor de helft van de prijs als u deze kwaliteit wilt hebben (hier te koop bij LePlan-Vermeersch of kijk op hun site voor de verkooppunten).

Laat de wijn spreken!

LePlan-Vermeersch GT-S 2020

De kleur van deze LePlan-Vermeersch GT-S 2020 is zoals altijd een beer van een kleur. Diep donker rood/paars over de gehele tong tot diep in de rand. De diepte is diepdonker. Inkt. Zeer geconcentreerd en diep. Zoals als gezegd: zoals altijd… (3,0)
De neus van deze Shiraz-wijn van LePlan-Vermeersch laat zien waar de shiraz-druif om bekend staat: zwarte en rode kersen en bramen. Maar dit jaar staat meer in het teken van het kruidenpallet. Verschillende soorten kruiden passeren de revue zoals tijm, laurier, salmiak, selderij, maar ook specerijen doen hun best zoals de zwarte peper en nootmuskaat. Dit alles met een eikenhouten ondertoon. Complex en een mooi geheel. De neus komt redelijk tot redelijk goed los. (4,5)
Op de tong laat deze dat concentratie the middle name is van de familie Vermeersch. Kersen- en bramenfruit voeren de boventoon. Ook het alcohol is merkbaar. Ietwat droog (tannine). Rond en soepel. Kruiden zoals tijm en wat laurier met een zwart pepertje. Wat hout op de achtergrond. Een gelikte wijn die gemaakt is voor een groot publiek die wel moet houden van wat zwaardere wijnen. Op de mid-palate breed en in de diepte en breedte is het ruim voldoende. Wat ‘heet’ van het alcohol. De afdronk in eveneens breed waarbij alle facetten zich laten passeren. (7,5)

LePlan-Vermeersch GT-S 2020 is een prima wijn zolang je de aanwijzingen van de maker opvolgt. En dit betekent dat je de wijn moet karafferen en koelen. Dit heeft gewoonweg te maken met de structuur van de wijn en het hoge alcohol dat deze wijn heeft. Een jonge wijn; een jonge Rhonewijn; een jonge geconcentreerde Rhonewijn die lucht en koelte nodig heeft op dit moment. Een wijn die, zoals altijd, een complexe wijn is met veel facetten die door de vinificatie het uiterste vragen van de druiven. Ann en Seb weten de druiven zodanig ‘uit te persen’ dat de meeste smaak en geurstoffen het vocht weten te vinden. Knap hoor! Dit jaar laat zich vooral kenmerken door het kruiden en specerijenpallet dat op basis van het kersen- en bramenfruit wederom een flinke medaille gaat halen… (2,5)

LePlan-Vermeersch GT-S 2020 verdient van mij een totaal van 17,5 punten

Drinken kan u het nu met opvolging van de instructies van de wijnmaker en jarenlang houdbaar (praktijkervaring)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *