Ciprea 2016, DOCG Offida, Marken, Italië

Ciprea 2016 DOCG Offida, Marken, ItaliëCiprea 2016 komt uit het kleine DOCG wijnstreekje Offida en eerlijk gezegd zei mij dat niet heel erg veel…

Gelukkig weet de verkoper (Gastrovino.nl) van deze mooie Italiaanse wijn iets meer over deze streek en schrijft hierover het volgende:

De appellatie is in 2011 ontstaan uit de DOC Offida en ontleent zijn naam aan de stad Offida, een nederzetting uit de steentijd. De DOCG heeft de voorschriften van deze oude DOC grotendeels overgenomen en behoudt de keuzemogelijkheid tussen passerina en pecorino voor witte wijn en montepulciano voor rode wijn.

De keuze om een witte wijn te maken ligt dus tussen de passerina- en pecorinodruif en in dit geval heeft de wijnmaakster, Simone Capecci, gekozen voor de Pecorinodruif, een mooie keuze zo blijkt…

Ciprea 2016 is te koop bij GASTROVINO.NL voor de prijs van € 13,95 en heeft een alcoholpercentage van 13%.

Laat de wijn spreken….

Ciprea 2016

Ciprea 2016 heeft een heldere bleekgele tot licht gele kleur over de tong. Mooie lichtgouden fonkeling in de rand. Loepzuiver; een mooie kleur. (2,8)
De neus van deze Ciprea 2016 laat een heerlijk fris, suikerzoet en rijp fruit zien van Meloen, perzik, peer etc… Mooi rond en verleidelijk. Licht kruidig en de neus komt goed los. (4,2)
Op de tong van deze DOCG wijn spat het fruit in de mond rond. Exotisch- en witfruit (meloen, perzik, ananas en peer) dat rijp overkomt. Maar ook enige mineraliteit(?) en mooie zachte zuren die zorgen dat het fruit in balans blijft. Licht kruidig. Breed op de mid-palate, goed vol en met lengte. Goed tot breed in de licht kruidige en lichtjes ‘hete’ afdronk. (7,5)
Tja, ik ben onder de indruk va de fruitigheid, de vele facetten, de diepgang en de balans van deze Ciprea 2016. Een mooie kwaliteitswijn die eigenlijk nergens in een leuke wijnvoorraad mag ontbreken. Past perfect bij verschillende gerechten, want het is niet te licht en niet te zwaar, kan dus bij salades, vis, maar ook bij wat pittige gerechten! Kopen dus! (2,5)

Simone Capecci, de kleine biologische wijnmaakster, overtreft gouden medaille voor wijnzichzelf met deze reeks van drie wijnen. Allen, stuk voor stuk hele mooie wijnen en twee van de drie lopen weg met dikke medailles, want ook deze Ciprea 2016 krijgt er één van mij: een GOUDEN!
Voor al dit moois een mooie 17,0 punten, 90PP en ****. Nu heerlijk te drinken (natuurlijk koelen, maar dat spreekt voor zich) tot 2020. Geniet er van! (KLIK HIER en HIER voor de andere wijnen van Simone)