Chateau Lagrange 1999, 3e Grand Cru Classe, AC St. Julien, Frankrijk

Chateau Lagrange 1999, 3e Grand Cru Classe, AC St. Julien, FrankrijkBij speciale gelegenheden ontkurk je speciale wijnen zoals deze Chateau Lagrange 1999.

De speciale gelegenheid was mijn eigen verjaardag. Dat is voor mij persoonlijk natuurlijk een feestdag en daar hoort een mooie wijn bij. Een wijn uit eigen kelders, want dit soort wijnen worden in de regel niet opgestuurd door de wijnleveranciers.

Een oudje van 19 jaar jong en eerlijk gezegd heb ik geen idee meer waar ik deze wijn heb gekocht en hoeveel ik er destijds voor heb neergetikt.

Grand Cru wijnen uit de Medoc zijn geliefd en de vraag is dan ook groot. Het aanbod is beperkt en dus is de prijs hoog.

Hoe hoger op de Grand Cru ladder (dit is een 3e Grand Cru Classe; de 1e (premier) Grand Cru Classe is niet meer te betalen…) hoe groter de vraag en hoe prijziger de wijn.

Chateau Lagrange heeft een alcoholpercentage van 13%.

Santé en….laat de wijn spreken!

Chateau Lagrange 1999

De kleur van deze Chateau Lagrange 1999 ziet er prima ontwikkeld uit. Vol en nog donkerrood over de tong en in de rand vloeiend naar vol rood. Echte ontwikkeling is echter nog niet waarneembaar. De diepte is donker tot diepdonker. Mooie kleur. (2,9)
Chateau Lagrange 1999 laat een echte Grand Cru neus zien. Zeer mooi zwarte bessenfruit met tonen van tabak, sigaar, houttonen, ceder, zoethout en licht menthol. Zeer compleet en harmonieus. Echt Grand Cru niveau. Verleidelijk. Rond en heel lichtjes droog. De neus van deze 3e Grand Cru Classe komt mooi los en is op hoog niveau. (4,7)
Op de tong een speelse ervaring van zwarte bessenfruit, citroen, frisse zuren en natuurlijk de tertiaire ontwikkeling van tabak, sigarenkistjes en houttonen. Lichtjes droog. Op de mid-palate is het breed genoeg en qua diepte is het prima gesteld. Fijn. De brede afdronk is mooi rond en complex. Echt Grand Cru niveau. (7,8)
Chateau Lagrange 1999 laat zien dat het een echte Grand Cru Classe is en maakt het ook waar. Mooi ontwikkeld en vooral de neus steekt er boven uit. Zo mooi geboetseerd, compleet, complex en verleidelijk. Maar ook op de tong is het een wijn die zijn reputatie (Grand Cru Classe) waar maakt. Een mooie blend dat zijn tertiaire ontwikkeling prima heeft belopen en nog jaren kan teren op zijn volheid en lichte tannines. Mooi! (2,7)

Deze 19 jaar oude 3e Grand Cru Classe heeft zich prima ontwikkeld gouden medaille voor wijnen is een genot om te nuttigen. Het fruit heeft ruimte gemaakt voor de tertiaire tonen waarbij de wijn complex, compleet en verleidelijk overkomt. Mooi als aperitief maar ook bij een mooi diner past deze Chateau Lagrange 1999 perfect als een satijnen jurk om de vrouwelijke vormen. Kortom: erg mooi!

Een totaal van 18,1 punten

en is nu prima te nuttigen en zeker nog jaren houdbaar. Een GOUDEN medaille!


#wijn #Grandcru #proefrecensie #Lagrange #chateauLagrange #GCC #medoc #saintjulien #wine #tastingnote #Bordeaux