Aalto PS 2005; tweede was ik, eerste ben ik…

Aalto PS 2005…echte kenners zegt dit al voldoende. De tweede Spaanse wijn achter Vega Sicilia.

Herkomst is natuurlijk Ribera del Duero en het druivenras kan niet anders zijn dan de Tempranillo.

PS staat voor “Pagos Seleccionados”. De beste druiven van de variëteit Tinto Fino, geselecteerd uit oude wijnstokken tussen 60 en 100 jaar oud. De oogst gebeurt handmatig en de druiven worden in kleine dozen van 15 kg naar de wijnmakerij overgebracht om mogelijke breuk te voorkomen. De oogst wordt uitgevoerd in de uren met minder zonneschijn, waardoor de maximale frisheid van de druif behouden blijft tot aan zijn aankomst op de wijnmakerij.


Lees verder na de advertentie exaro

Eenmaal in de wijnmakerij doorlopen de druiven een tweede selectieproces per bos. De druiven worden ontsteeld en elk perceel wordt apart vergist bij een temperatuur tussen 20 en 25°C. Alleen de beste kwaliteit wijn wordt gebruikt. De malolactische gisting vindt plaats in Franse Allier eikenhouten vaten, waar hij ook 24 maanden zal rijpen. Aalto PS wordt geklaard met natuurlijk eiwit voordat het wordt gebotteld. Eenmaal gebotteld, blijft het een tijdje in de fles, waarna het zijn verfijning voltooit voordat het op de markt komt.

Bodegas Aalto heeft circa 42 hectare wijngaarden waarvan 32 hectare beplant is met blauwe druivensoorten. De druiven ondergaan een selectieproef op de Table de tri. Bij de minste oneffenheid wordt de druiventros integraal geseponeerd. Nadien verloopt alles volgens gravity, zodat bruuske handelingen of het pompen van de wijn uitgesloten is, want Mariano en Javier ontwierpen zelf plannen van de winery. Na de flesrust van 30 maanden op uitsluitend Franse eik wordt de selectie gemaakt tussen Aalto en Aalto PS. Hun objectief is een wijn te vinfiëren die binnen een termijn van 20 jaar de hoogste status van kwaliteit bereikt….


Lees verder na de advertentie exaro

Het alcoholpercentage ligt op 14,5% en Robert Parker heeft er 98PP voor over gehad.

Prijs… Tja, wat ik er zelf voor heb betaald weet ik niet meer maar als je een beetje googled dan zie je prijzen tussen de € 200 en € 250.

Laten we eens kijken of het dit allemaal waard is…

Laat de wijn spreken!

Aalto PS 2005

De kleur van deze Aalto PS 2005 ziet er prima uit. Vol diepdonkerrood over de gehele tong tot diep in de rand. Mooi egaal. De diepte is zeer diep donker. Topkleur. (3,0)
In de neus is het rood fruit met zoethout en zeer rijp. Zeer smakelijk en aan de zoetige kant. Overrijp!. Mooie afgepaste houten omlijsting. Romig en superrond. Pruim en zwarte bessen. De neus komt goed los. (4,8) 
Op de tong laat Aalto PS 2005 een enorme kracht van fruit, intensiteit, volheid en compactheid. Vol rood en donkerrood fruit die ellenlang voortduurt, met een intense fruitbeleving die aangevuld wordt met mooi rond hout. Pruim, bessen en rozijnen. Ook wat eucalyptus. Complex en overheerlijk. Zeer breed op de mid-palate en in breedte en diepte is is vol en en intens. De afdronk is talmend. (8,6)

Aalto PS 2005 is een wijn van hoog niveau. Een wijn die niet elk jaar wordt gemaakt, omdat men altijd naar het hoogste der hoogste streeft. En dat is te proeven! Een overheerlijke wijn van topniveau. Een wijn die zijn reputatie waarmaakt. Concentratie en selectie zijn de toverwoorden bij deze wijn. (2,8)

Aalto PS 2005 verdient van mij een totaal van 19,2 punten

Drinken kan u het nu en zeker nog jarenlang op topniveau!

Martin : 18,4 ; Ed : 18,8

Aalto PS 2005

Wijngekken.nl bestaat uit wijnkenners die hun jarenlange proefervaringen en wijnopleidingen gebruiken om wijnen van wijnverkopers te recenseren voor de consument.
Dit doen wij onafhankelijk en professioneel. Publicatie volgt op de social media waar Wijngekken.nl TIENDUIZENDEN volgers heeft!
Heeft u interesse om ook uw wijnen te laten recenseren door Wijngekken.nl of wilt u meer weten over de advertentiemogelijkheden neem dan contact op met info@wijngekken.nl en wij nemen zo spoedig als mogelijk contact met u op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *