Kolkha Saperavi, een Saperavi uit 2018 en uit Kakheti, Georgië

Kolkha Saperavi, een Saperavi uit 2018 en uit Kakheti, Georgië

Deze Kolkha Saperavi is een jonge Saperavi uit het wijnjaar 2018.

Jonge Saperavi moet je leren drinken. Persoonlijk ben ik er wel een favoriet van. Je moet een jonge Saperavi zien als een jonge Bordeaux of een jonge wijn van de Sangiovese druif. Dit zijn geen supermarktwijnen of slobberflessen met iets in de fles wat voor wijn door moet gaan, maar karakteristieke en authentieke wijnen waar je serieus van kunt genieten.

Wie is Giorgi Dakishvili

Deze Saperavi wordt gemaakt door Giorgi Dakishvili, de go-to-person als het gaat om wijn maken in Georgië. Een ongeëvenaarde autoriteit die enkele van de grootste wijnmakerijen in Georgië hebben vertrouwd om hun wijnen te produceren.
Maar vraag Giorgi (of Gogi) niet naar zijn reputatie, hij is erg nuchter en bescheiden, met de nadruk op nuchter. Hij werkt zijn wijngaarden zoals elke andere wijnboer: hij kent zijn wijnstokken, het terroir en hij zorgt er persoonlijk voor.
Als gevolg hiervan zijn de wijnen van Dakishvili van een kwaliteit en finesse die kunnen concurreren met fantastische Grand Cru’s in Europa. Maar natuurlijk hebben de wijnen een apart karakter door de gedistingeerde smaak van de Georgische druiven en de Qvevri-productiemethode voor wijn maken.
Zijn wijnen zijn erkend door internationale juryleden in de nieuwste internationale Qvevri-competitie en hij kaapt ook menige medaille weg.

Waar is de Kolkha Saperavi te koop

De Kolkha Saperavi is een vrij goedkope Saperavi van € 8,95 en nu tijdelijk in de aanbieding voor € 7,95. Een fantastische aankoop kan dit voor je zijn en je kunt gelijk gaan proeven of een Saperavi een druif iets voor jou is.
Deze Saperavi is te bestellen op https://ghvino.nl/product/kolkha-saperavi/ of ga gewoon naar de website van Ghvino op https://www.ghvino.nl of naar zijn winkel in Purmerend.

Geproefd:
Kolkha Saperavi, een Saperavi uit 2018

Kleur: de kleur van deze Kolkha Saperavi is goed vol. Goed vol en purperrood op de tong. In de rand is de Saperavi goed doorlopend in kleur en roze met purper / 2,8
Neus: de neus is jong maar tegelijkertijd best lieflijk. Als fruit vind ik kersen, zwarte bes maar ook framboos, en die framboos maakt het allemaal heel toegankelijk. De lichtzoete tonen van de framboos laten de tannines ook iets verbleken. De neus is diep, open en goed vol, daarnaast komt de neus van deze Kolkha heel goed los / 3,8
Smaak: de tannines vallen eigenlijk niet eens op. Zeer zachte, mooie ronde tannines (7/10) heeft de Kolkha Saperavi. Er zit veel fruit in deze Saperavi en als fruit vind ik ook hier kersen, zwarte bes, een vleugje leer en wat framboos. De mooie ronde fruitigheid maakt deze wijn helemaal compleet en doet de jeugdigheid van de wijn vergeten. De body is goed vol en ook best lieflijk en de afdronk is best heel lang / 7,0

zilveren medaille van wijngekken.nl

Mijn eindoordeel over deze Kolkha Saperavi uit Kakheti:
De Kolkha Saperavi in dit grote wijnglas (want deze wijn heeft veel lucht nodig) is een mooi gemaakte wijn. De wijnmaker heeft hier een mooie ronde wijn neergezet. De Saperavi is een krachtig druivenras met veel neus en smaak maar de zachtheid doet mij zeker verwonderen / 2,1

Dus geef ik de Kolkha Saperavi uit Kakheti een totaal van 15,7 punten en een dik verdiende Zilveren WijnGekkenMedaille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *