Dry red wine, een alternatieve Bordeaux blend met klasse

Dry red wine, een alternatieve Bordeaux blend met klasse

De Dry red wine van Dakishvili is gemaakt van 2 druivenrassen. Eén druivenras ken je uit de Bordeaux. Daar blenden ze het met Merlot en in deze wijn is de blend met Saperavi

Wijnen die gemaakt zijn van meerdere druivenrassen hebben wel mijn voorkeur. Als wijnmaker kun je kiezen uit het beste druivenras van het wijnjaar en daarvan iets meer in de wijn doen. Verder ben je veel flexibeler als wijnmaker met tijd van oogsten, blenden en aparte vinificatie.
Als wijndrinker heb je hier allemaal niet zoveel aan. Tuurlijk, het is leuk om te weten, maar…
Als wijndrinker vind ik een blend vaak spannender en krijg je ‘best of both worlds’ in je glas. Spanning, complexiteit en nog veel meer krijg je hiervoor terug.

De Dry red wine van Dakishvili is gemaakt van 2 druivenrassen: de Cabernet Sauvignon en de Saperavi. Saperavi is doorgaans een tanninerijke wijn en die wijnen moet je leren drinken. De Cabernet Sauvignon kent iedereen wel. Het is vaak een toegankelijke druif die menige wijndrinker kan bekoren.

Dakishvili heeft in de dry red wine een blend weten te maken met Cabernet Sauvignon en Saperavi. De druiven worden geteeld in de buurt van de plaats Kondoli in Georgië. Verder heeft deze rode wijn 10 maanden houtrijping gekregen op Frans eiken. Deze blend krijgt hierdoor (in mijn ogen) een Bordeaux karakter.

De dry red wine van Daskishvili is te koop voor € 18,95 bij Ghvino op https://ghvino.nl/product/dakishvili-family-cuvee-red/ en in de winkel in Purmerend.

Geproefd:
Dry red wine van Dakishvili, een Bordeaux blend met klasse

Kleur: de kleur van de Dakishvili wine is heel diep op de tong. De kleur is warm rood met een vleugje purper. In de rand is de kleur roze met warm rood / 2,9

Neus: de neus is krachtig, maar toch gesloten. Als fruit vind ik in de neus van deze family selection van Dakishvili kersen met zwarte bes. Daarnaast vind ik nog eucalyptus, nat bos en wat nieuw hout. De neus is strak, diep en medium vol. Later komt de neus aardig los in het glas / 3,7

Smaak: de smaak is enorm homogeen. Een prachtige combinatie van zwarte bes, kersen, eucalyptus, nieuw hout, mooie zuren en wonderschone tannines. De body is vol en mondvullend en de afdronk is lang / 7,8

Mijn eindoordeel over de Dry red wine van Dakishvili:
Saperavi + Cabernet Sauvignon geeft een goed huwelijk en de term Bordeaux blend in de kop is goed gekozen. Ik zou deze Georgische wijn wel in een blinde proeverij tussen een aantal Grand Cru de Bordeaux willen zien staan. De Dry red wine van Dakishvili is een complexe, medium volle, maar mondvullende wijn die ook nog eens een mooie lange afdronk heeft. Wel moet deze rode wijn uit Georgië nog iets afronden voor hij al zijn pracht laat zien, dus geef hem nog een jaartje / 2,4

Dus geef ik deze Dry red wine van Dakishvili een totaal van 17,0 punten en een dik verdiende Bronzen WijnGekkenMedaille

De Dry red wine van Dakishvili is gemaakt van 2 druivenrassen. Eén druivenras ken je uit de Bordeaux. Daar blenden ze het met Merlot en in deze wijn is de blend met Saperavi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *