Viognier, een prachtige wijndruif

Alles over de viognier druif

Viognier houdt van de zon, maar dan heb je als wijnmaker ook een prachtige druif in handen die boeiende wijnen oplevert. De Viognier is dan ook een prachtige druif voor de meest prachtige wijnen.


Lees verder na de advertentie exaro

De bloei van de Viognier, een laatbloeier

De bloei van de Viognier markeert het begin van een mooie reis naar de productie van deze verfijnde witte wijn. De Viognier is een fragiel druivenras en het bloeit doorgaans in de late lente tot vroege zomer.

Het delicate karakter van de Viognier vereist zorgvuldige aandacht en er moet in het voorjaar dan ook flink gesnoeid worden

Tijdens deze periode ontplooien zich de karakteristieke witte bloemen op de wijnstokken, waarbij de lucht wordt gevuld met een betoverende geur. Het delicate karakter van de bloei vereist zorgvuldige aandacht en er moet in het voorjaar dan ook flink gesnoeid worden.

Viognier houdt van veel licht en zon

De vegetatieve fase van de Viognier-druif is cruciaal voor de ontwikkeling van smaak en het intense aroma. De druiven gedijen het best in warme klimaten, met voldoende zonlicht om de vele suikers te bevorderen en een optimale zuurgraad te behouden. De weelderige groene bladeren bieden bescherming aan de druiven tegen overmatige blootstelling aan de zon, terwijl de wortels diep in de grond doordringen om essentiële voedingsstoffen op te nemen.

Viognier moet je wel op tijd oogsten

Het oogstmoment van de Viognier-druif is van cruciaal belang om de optimale balans tussen suiker en zuurgraad te bereiken.
De handmatige oogst is vaak de voorkeursmethode, waarbij ervaren plukkers zorgvuldig de rijpe trossen selecteren. De overige trossen blijven hangen om te wachten op een tweede of zelfs derde pluk.

Viognier moet je zorgvuldig behandelen. De druif oxideert heel snel

De druiven worden zorgvuldig behandeld om beschadiging en daarmee oxidatie te voorkomen, wat bijdraagt aan de kwaliteit van de uiteindelijke wijn.

Viognier, een bloemige druif

Viognier is bloemig en delicaat

De fermentatie van de Viognier-druif is een kunst op zich. De druiven worden geperst om het sap te extraheren, dat vervolgens wordt overgebracht naar vaak rvs tanks voor fermentatie.
De gisting wordt dan ook vaak uitgevoerd bij lage temperaturen om de fruitige aroma’s te behouden en het resultaat is dan ook een wijn met een karakteristiek boeket van perzik, abrikoos en bloemige tonen. Het gebruik van specifieke giststammen en moderne vinificatietechnieken draagt bij aan het unieke karakter van Viognier.

Viognier is overal aangeplant

Viognier vind je over de hele wereld. De druif gedijt in verschillende warme delen van de wereld, maar zijn geboorteplaats is de Rhône-vallei in Frankrijk. Hier staat de druif bekend om zijn rol in de beroemde wijnen uit Condrieu. Andere opmerkelijke regio’s zijn Californië, Australië en Zuid-Afrika. Viognier gaat ook door het leven als “Barbin,” “Petit Vien,” en “Vionnier” en de druiven worden in verschillende regio’s gebruikt om naar deze edele druif te verwijzen.

Lees en leer ook alles over andere druivenrassen. Klik daarom dan ook snel op https://www.wijngekken.nl/wijnweetjes/welke-soorten-druiven-zijn-er/

Mooie wijnjaren maken mooie wijnen. Interesse in onze gratis wijnjarentabel? Ga dan naar https://www.wijngekken.nl/wijngekken/wijnjaren-frankrijk-spanje-italie-rest-wereld/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *