Scheurebe, de Duitse Sauvignon Blanc?

Scheurebe is een witte druif die de laatste jaren meer aan populariteit wint bij droge vinificatie.

Scheurebe is een druif die in 1916 is ontstaan. Druivenkweker Georg Scheu van de Landesanstalt für Rebenzüchtung in Alzey, is verantwoordelijk voor deze kruising met de naam Scheurebe. Een kruising van Riesling en Silvaner, althans dat was in eerste instantie de heersende opvatting. Zoals wel vaker voorkomt bij onderzoek naar de herkomst van druivenrassen, gaan er ook bij de Scheurebe verschillende verhalen de ronde. Uit recent DNA onderzoek werd namelijk vastgesteld dat niet de Silvaner maar de onbekende Bukettrebe is gebruikt bij de kruising. Deze laatste is dan weer ontstaan uit een kruising van (jawel) Silvaner en Schiava Grossa (Trollinger).

De druif staat vooral aangeplant in de Duitse wijnregio’s Rheinhessen en Pfalz, maar ook in de Nahe, Franken en Baden is de druif te vinden. De stokken met Scheurebe voelen zich prima thuis op kalkrijke gronden met löss.

Scheurebe is een laat rijpend ras, bijna net zo laat als de Riesling. De aanplant in Duitsland is wat dalende en dat is jammer want er kunnen uitstekende wijnen mee worden gemaakt. Scheurebe werd én wordt vooral gebruikt bij de productie van zoete wijnen zoals Spätlese en Auslese.
Echter, deze druif wordt tegenwoordig met succes steeds vaker gebruikt voor meer droge wijntypen. Droge Scheurebe wordt door sommigen gezien als het Duitse antwoord op Sauvignon Blanc. Daar valt deels wat voor te zeggen. Ook vergelijkingen met de Riesling worden gemaakt. Ik vind wijnen van de Riesling echter wat complexer. Scheurebe geeft aromatische wijnen met levendige zuren en fruitig zoet. Veel spanning. Mijn ervaringen met droge Scheurebe zijn zeer positief.

Synoniemen: Sämling 88 (Oostenrijk), Scheu Riesling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *