Sauvignon blanc druif, strak met veel zuren

Sauvignon blanc druif strak met veel zuren en klaar om te vergistenSauvignon blanc is een alleskunner. Sauvignon blanc kun je overal aanplanten. De Sauvignon blanc druif, strak met veel zuren en vooral in een koel klimaat.

Sauvignon blanc is alles wat Chardonnay niet is. Sauvignon blanc, strak met veel zuren en dit in tegenstelling met de Chardonnay, rond en zwoel.
Sauvignon blanc staat en valt met zijn zuurgraad. Een Sauvignon blanc zonder een behoorlijke zuurgraad is als een huis zonder voordeur.
De naam Sauvignon blanc komt van het Franse woord sauvage, dat betekent ‘wild’. En wild is de Sauvignon blanc. De Sauvignon blanc druif heeft tonen van stro, hooi, gras, weide, groene thee en groene kruiden. Een wilde wijn dus. Sommige wijnen van de Sauvignon blanc hebben zelfs de geur van kattenpis, natuurlijk is dit bij benadering anders zou er niemand meer zijn die die wijn zou kopen.

De Sauvignon blanc druif, strak met veel zuren en een koel klimaat

Sauvignon blanc druif strak met veel zuren aan de wijnrankDe beste wijnen van de Sauvignon blanc komen uit de koele streken. Vooral Sancerre en Pouilly-Fumé hebben in Frankrijk een enorme reputatie. De aromatische wijnen uit Nieuw Zeeland mogen er anders ook zijn. Hierin proef je meer de zon, de rijpheid. Dit in combinatie met de strenge zuurgraad geeft de wijn een heel mooie balans.
Ook in de Bordeauxstreek heb je wijnen van de Sauvignon blanc. Het zijn het blends met de Semillon. Deze combinatie van verse zure vruchten en het dikke (en soms houtlagering) sap van de Semillon geven deze wijnen een enorme fraicheur met dikheid. Deze mengeling van druiven vind je ook in andere wijnstreken: vooral wijnen uit Californië en Australië kennen die blends.

Ook in andere streken vind je de Sauvignon blanc druif

Ook andere streken laten mooie resultaten zien van de Sauvignon blanc druif.
Uit andere delen van de wereld komen ook mooie Sauvignon blanc wijnen. Vooral de koele klimaten van Chili en Argentinië komen de laatste tijd naar voren. Het droge klimaat samen met veel zonuren en koele nachten zorgen voor een mooi resultaat.

De Sauvignon blanc druif houdt niet veel van natte voeten

Sauvignon blanc druif strak met veel zuren rijp en klaar om geplukt te wordenDe Sauvignon blanc druif houdt niet van nattigheid. Staan de wijnranken van de Sauvignon blanc in hoog water (bijvoorbeeld grondwater of veel neerslag) dan heeft dit druivenras het niet naar de zin. Het resultaat is dat je een soort van groentewijn krijgt. De Sauvignon blanc laat hier zijn slechtste karakter zien met tonen van gekookte artisjokken.

In veel andere landen komt de Sauvignon blanc druif voor. Het is een vrij makkelijk druivenras die je niet te wild moet laten worden. Wijnen van de Sauvignon blanc druif zijn altijd opwekkend, fris en aangenaam en passen ook bij veel gerechten.