Riesling, een gevoelige druif met complexe klasse

Riesling 2Riesling, een gevoelige druif. Gevoelig voor ziekten, maar supermooi.

RieslingDe Riesling is een van de grootste en meest nobele druivenrassen ter wereld. Tegenwoordig is Riesling weer stijgende in populariteit, maar dat was een tiental jaar geleden wel anders.
Riesling is synoniem voor Duitsland. Duitsland is écht een Rieslingland en Riesling is ook verbonden met de cultuur van Duitsland. Na Duitsland is een ander noordelijk wijngebied bekend om zijn riesling en dat is de Franse Elzas. De Elzas heeft een klimaat dat sterk lijkt op die van een aantal Duitse wijngebieden. Tegenwoordig zie je Riesling ook in Oostenrijk, Nieuw Zeeland, Australië en wat andere nieuwe wereld wijnlanden.

 

Riesling, de druif van het terroir.
Riesling, gevoelig voor ziektes.
Riesling, de druif van Duitsland. Riesling, de druif van de Steillage

 

De Riesling is gevoelig, veeleisend en laat rijpend, maar Riesling is ook goed winterhard. Daarom is de Riesling ook bekend en geliefd in Duitsland. De Riesling is een van de weinige druivenrassen die het terroir zo goed laat zien. Heb je een vruchtbare grond, dan kan je de Riesling wel vergeten. Heb je een bodem waar bijna niets op groeit, dan kan je de Riesling zeker proberen.

De Riesling is op ruime schaal aangeplant in het Duitse Moezelgebied, Rheingau, Pfalz, Rheinhessen, Mittelrhein, Nahe en Württemberg. De mooiste wijnen van de Rieslingdruif komen uit het Moezeldal en de Rheingau. Vooral de Rieslings op bodems met leisteen (roten schiefer en blauer schiefer) zijn bekend om hun kwaliteit. Heb je een Riesling van een Steillage (steile helling), dan heb je waarschijnlijk een prachtige Riesling in handen.

Riesling en de vele gezichten

Er zijn weinig druiven ter wereld die zoveel gezichten heeft als de Riesling. Riesling heb je als droge wijn, als halfzoete wijn en als zoete wijn (met botrytis cinerea). Zoete wijnen van de Rieslingdruif kunnen fantastisch rijpen.
De Riesling houdt alleen niet van houtopvoeding en van malolactische vergisting (omzetting van appelzuur naar melkzuur). Riesling bestaat ook als Eiswein, dit is een wijn waarvan de druiven tijdens een vorstnacht van -7 graden geplukt worden. De druiven worden dan licht geperst en je krijgt veel concentratie in de wijn.

duitsland, moezel, wijngebied
Duitsland, het land van de Riesling. Vooral het Moezeldal staat bekend om de Riesling.