Negroamaro is een écht Italiaans druivenras. Dit druivenras brengt in het zuiden van Italië heel mooie wijnen voor.
De blauwe wijndruif Negroamaro is een lokaal druivenras uit Apulië. Het is samen met de Primitivo het meest aangeplante druivenras in Apulië. Apulië (Italiaans: Puglia ) ligt in het zuiden van Italië. Dit deel van Italië heet in de Nederlandse volksmond “de hak van Italië”. De mensen zijn er arm en het klimaat is er erg heet. Gelukkig brengt de zeewind nog enigszins verkoeling.
De Negroamaro is een heel rijp druivenras. Niet zo verwonderlijk ook met de hoge temperaturen en zonuren in dit zuidelijke deel van Italië. De druif staat ook bekend om zijn soepele tannines en (soms) een klein bittertje in de smaak.
Rode wijnen van de Negroamaro druif zijn altijd donkergekleurde wijnen en je drinkt deze rode wijnen tot ongeveer 4 jaar na botteling.
Negroamaro en het verleden
De Negroamaro druif is de grote overlever van de provincie Puglia. Ongeveer 12.000 hectare staan aangeplant in deze zuidelijke Italiaanse regio.
Het lijkt erop dat deze druif uit Albanië of Griekenland afkomstig is. Veel is er namelijk niet over dit druivenras bekend.
Eigenlijk heeft de Negroamaro maar één nadeel en dat is dat je tijdens het wijn maken het alcoholgehalte goed in de gaten moet houden.
Negroamaro en Puglia
Negroamaro en Puglia zijn aan elkaar verbonden. Het is ook een makkelijk te telen druif die zelden een slechte wijn oplevert. De productie is stabiel en de druif kent weinig ziektes (er zijn ook niet veel plantziektes in Puglia bij de druiventeelt). Eigenlijk heeft dit druivenras maar één nadeel en dat is dat je tijdens het wijn maken het alcoholgehalte goed in de gaten moet houden. De laatste tijd worden de rode wijnen van de Negroamaro koel vergist om frisse tonen in de wijn te behouden.
Ai ai, toch wel wat fouten: het is Negro Amaro niet negroamaro. Negro: zwart Amaro: bitter. Zoals je de wijn zelf boven omschrijft. De oorsprong van de druif ligt niet in Griekenland en al zeker niet in Albanië. Het is een echte Pugliaanse druif. Aanplant ongeveer 12.000ha in 2019 en nog steeds dalend. De 30.0000 waarover je spreekt is data van 1990. En als laatste 😉 een koele fermentatie leidt nooit tot een lager alcohol. De suikers fermenteren evengoed dus dito alc %. Wat wel klopt is dat je meer fris fruit behoud en dus een frissere stijl wijn hebt.
Beste Jiri,
Op een paar punten heb je zeker gelijk en ik zal dat corrigeren. De 12.000 ha wijngaarden komt meer in de richting van wat er tegenwoordig is aangeplant.
Na nog wat research gedaan te hebben is de naam Negroamaro in de volksmond toch meer bekend. Negro Amaro is dan wel de officiële benaming.
De druif komt hoogstwaarschijnlijk uit Griekenland, maar daar is niet iedereen het over eens. De koele fermentatie resulteert nooit in een lager alcohol, ook dit heb ik aangepast.
😉👍