Nebbiolo, op zijn plaats in Piemonte

Wetenswaardigheden over de Nebbiolo: een zeer belangrijke maar ook een lastige en kieskeurige Italiaanse druif.

Nebbiolo staat vooral bekend als dé druif waarvan Barolo en Barbaresco wijnen worden gemaakt. Zijn oorsprong staat (zoals bij druivenrassen wel vaker het geval is) niet geheel vast. Vermoedelijk Piemonte of Lombardije (Valtellina).  Wat wel vaststaat is dat deze druif al vele eeuwen verbouwd wordt in Piemonte. Er zijn meerdere klonen bekend, de 3 belangrijkste zijn lampia, michet en rosé. Laatstgenoemde kloon wordt eigenlijk gezien als een apart ras.  

Eigenschappen van de Nebbiolo

De Nebbiolo is een stevige groeier en de stokken worden vaak via de Guyot methode geleid. De kleine druifjes zijn laatbloeiend en rijpen traag af. Oogst van de druiven in de maand oktober of begin november is een normaal verschijnsel. Nebbiolo heeft een schil die veel polyfenolen bevat. De wijn van de Nebbiolo bevat over het algemeen vrij veel tannines, afkomstig van de schil en de pitjes. De kleurstoffen (anthocyanen, familie van de polyfenolen)) in de schil zijn verantwoordelijk voor de diepte van de kleur. Wijn van de Nebbiolo heeft een lage kleurintensiteit. Die intensiteit is ook enigszins te beïnvloeden door de manier van vinificatie, maar van nature heeft wijn van de Nebbiolo een lichte kleur. Een kleur die ook snel kan veranderen: ik heb wijnen van de Nebbiolo gezien die op jonge leeftijd al oranje/terracotta-achtige reflecties in de kleur lieten zien.

Waar voelt de Nebbiolo zich thuis?

De druif gedijt het best op een kalkrijke mergelbodem met een goede drainage. Een ligging op het zuiden of zuidwesten met een flink aantal zonuren is ook een pré. En niet al te hoog gelegen, tussen de 150 en 300 meter boven zeeniveau. Voldoet een bodem en ligging niet aan die eigenschappen, dan gaat het echt niet lukken met de Nebbiolo. Buiten Piemonte zie je de druif dan ook vrij weinig (op succesvolle wijze) verbouwd worden. Pogingen daartoe zijn gedaan in o.a. Californië en Australië.

Kenmerken van wijn gemaakt van de Nebbiolo   

Ondanks dat de Nebbiolo bekend staat als de druif voor de meest bekende wijnen van Piemonte, is zijn aandeel in de totale aanplant in deze regio vrij gering (zo’n 6 procent). De wijnen kenmerken zich door een hoge zuurgraad en stevige tannines. Omdat de wijn van de Nebbiolo veel tannines bevat, passen producenten vaak houtrijping toe in kleine eiken vaten van nieuw hout om zo de geprononceerde tannines wat te temmen of te maskeren. De jonge wijnen zijn vaak krachtig en geparfumeerd en hebben een verkwikkende zuurgraad en tannines met aroma’s van framboos en aalbes en florale geuren van rozen. Daarnaast ook aardse tonen, bosgrond, leer en teer. Bij houtrijping komen daar aroma’s bij van vanille en bittere chocolade. De wat oudere wijnen van goede producenten kunnen een geweldige complexiteit bereiken en behoren tot de beste wijnen ter wereld.       

Synoniemen van de Nebbiolo: Spanna (in Novara en Vercelli), Picotener of Picot Tendre (in Valle d’Aosta) en Chiavennasca (in Lombardije/Valtellina).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *