Müller-Thurgau (Rivaner), de makkelijke druif

Wetenswaardigheden over de Müller-Thurgau, een druif die weinig eisen stelt.

De naam van deze druif is simpel te verklaren: Müller-Thurgau is ontwikkeld door de wetenschapper Hermann Müller uit het Zwitserse kanton Thurgau. Uit onderzoek is vastgesteld dat de druif is ontstaan uit een kruising tussen de Riesling en Madeleine Royal. Een bekend synoniem van de Müller Thurgau is Rivaner. Dit synoniem is ontstaan omdat lange tijd werd aangenomen dat de Müller-Thurgau voortgekomen zou zijn uit de Riesling en Silvaner. Dat is echter niet juist gebleken, maar vele mensen kennen de Müller-Thurgau onder de naam Rivaner.

Waarom de Müller-Thurgau zo populair is

De Müller Thurgau komt in bijna alle Duitse wijngebieden voor. De regio Rheinhessen is koploper. Na de Riesling is Müller-Thurgau dan ook de meest verbouwde druif bij onze oosterburen. Die populariteit heeft eigenlijk 2 oorzaken. Ten eerste stelt de druif geen hoge eisen voor verbouw. Het is een vroegrijpende druif  en heeft van nature een hoge opbrengst. De druif rijpt goed in de wat koelere wijngebieden. Ten tweede geeft Müller-Thurgau vriendelijke wijnen met bloemige, muskaatachtige aroma’s en in de frisse smaak fijne zuren en veel zachte fruitsoorten (peer/perzik), maar ook wat grapefruit. Het zijn wijnen die jong gedronken moeten worden. Noem het allemansvrienden.

Müller-Thurgau in vele landen, ook in Nederland

Duitsland is overigens niet het enige land waar de Müller-Thurgau gedijt. Onder andere in Oostenrijk, Zwitserland, Luxemburg, Noord-Italië, Hongarije, Slowakije en zelfs in Nieuw-Zeeland kun je deze druif tegenkomen. Ook in Nederland is de druif succesvol gebleken. Vooral in Zuid-Limburg kom je wijnproducenten tegen die Müller-Thurgau verbouwen.

Ik zie wijnen met de Müller-Thurgau zowel in mono-cepage als in blends. In blends komen vele combinaties voor met bijvoorbeeld de Riesling en Silvaner. Of met Pinot Gris en Auxerrois, denk maar eens aan de Cuvée XII van onze eigen Apostelhoeve. Een echte hoogvlieger zal de druif nooit worden, maar met een zorgvuldige behandeling kun je zeer mooie resultaten bereiken met deze druif.

Bekende synoniemen: Rivaner, Riesling Silvaner, Rizlingsilvani 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *