Montepulciano, het werkpaard onder de Italiaanse druiven

De Montepulciano druif is nog wel eens onderwerp van verwarring en misverstanden. Hierbij enkele handige weetjes.

Vooraf twee belangrijke weetjes: wist u dat de Montepulciano druif niets te maken heeft met het Toscaanse stadje Montepulciano en ook niets met de wijn Vino Nobile de Montepulciano?
En wist u dat de Montepulciano na de Sangiovese, het meest verspreide druivenras is in Italië?

Werkpaard in vele regio’s van Italië

In de Italiaanse druivenbijbel “Native Wine Grapes of Italy” van Ian D’Agata wordt de Montepulciano “a workhorse grape” genoemd. Een benaming die veel zegt over het karakter van deze druif. Hij wordt dan ook niet echt beschouwd als een “nobele” druif. Het verspreidingsgebied van de Montepulciano is groot. De druif is ten eerste te vinden in de regio Abruzzo (Montepulciano D’Abruzzo). Verder is de druif te vinden in de regio’s Marche, Molise, Lazio, Toscana, Umbria en Puglia. De ligging van deze regio’s geeft aan dat de druif van mediterrane warmte houdt. Toch is verkoelende invloed van de zee en koele nachten ook een belangrijke voorwaarde voor een optimaal rijpingsproces van deze druif.  Ook buiten Italië wordt de Montepulciano, zij het in beperkte mate, verbouwd (o.a. in Californië, Mexico, Australië).  

Zoals gebruikelijk gaan er vele verhalen over de herkomst van dit ras. Lange tijd werd aangenomen dat de Prugnolo Gentile (een Sangiovese synoniem uit het plaatsje Montepulciano) een voorouder zou zijn van de Montepulciano druif. Dankzij DNA onderzoek is de huidige heersende opvatting dat de oorsprong van deze druif ligt in Val Peligna in de regio Abruzzo. 

Wat voor soort wijnen geeft de Montepulciano?

De druif geeft wijnen met een volle, dieprode kleur en stevige tannines. Dat wordt veroorzaakt door de schil van de druif, die veel polyfenolen bevat. In dit geval veel anthocyanen (kleurstoffen) en tannines (looizuur). De Montepulciano druif heeft een lang groeiseizoen. Die stevigheid in combinatie met een flinke zuurgraad past ook goed bij de keuken van Midden-Italié.

De druif wordt zowel gebruikt voor mono-cépage wijnen als voor blends, vaak met de Sangiovese. Het is over het algemeen belangrijk, wil je goede wijnen produceren, om de opbrengst in toom te houden. Dat geldt zeker voor de Montepulciano. Een strenge selectie is dan ook zeer belangrijk. Als dat gebeurt, kunnen er zeer mooie resultaten worden bereikt met deze druif.  Bijvoorbeeld: de rosé Cerasuolo D’Abruzzo van Valentini is een echte cultwijn van zeer hoog niveau. Of de door mij geproefde Perla Nera van het huis Chiusa Grande, een kolossale wijn.     

Enkele synoniemen: Cordisco, Sangiovese Cordisco, Africano, Uva Abruzzeze.     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *