Monastrell druif, wat is dat nou weer?

Monastrell is een blauwe druivenras die van oorsprong uit Catalonië in Spanje komt. De druif is ook bekend onder veel andere namen. Lees alles over de 5 belangrijkste weetjes over dit druivenras.

Monastrell is een blauwe druivenras die van oorsprong uit Catalonië in Spanje komt. De druif is ook bekend onder veel andere namen. Lees alles over de 5 belangrijkste weetjes over dit druivenras.


Lees verder na de advertentie exaro

Monastrell is een blauw druivenras. De druif komt ook in andere landen of streken voor.  De namen zijn bijvoorbeeld Mourvèdre (Frankrijk), Mataró (Catalonië) en Mataro Negro (Andalusië). Monastrell is een veelzijdige druif die zowel voor jonge, fruitige wijnen als voor rijpe, complexe wijnen kan worden gebruikt.

  1. Monastrell is een druif die goed gedijt in warme, droge klimaten. De druif is tolerant voor hitte en droogte, maar ze is gevoelig voor vorst. De druif wordt daarom voornamelijk verbouwd in het zuiden van Europa, zoals in Spanje, Frankrijk, Italië en Portugal.
  2. Monastrell gedijt het best op zanderige of kalkrijke bodems. Deze bodems zorgen voor een goede drainage, waardoor de druiven niet te veel water opnemen. Monastrell kan ook op kleigrond worden verbouwd, maar dan is het belangrijk om de bodem goed te draineren. Je moet de druif goed snoeien op meer vochtige terroirs.
  3. Monastrell kan op verschillende manieren worden opgevoed. De druif kan worden geteeld op lagere pergola’s voor jonge, fruitige wijnen. Voor rijpe, complexe wijnen wordt de druif vaak geteeld op hogere pergola’s, zodat de druiven meer tijd hebben om te rijpen. De druif heeft een dikke schil met veel kleurstoffen en heeft een hoog suiker- en tanninegehalte, maar ook voldoende zuren. De wijnen zijn vaak robijnrood tot donkerrood van kleur. De wijnen hebben vaak een intense fruitige smaak met aroma’s van zwarte bessen, bramen, leer en kruiden. De wijnen hebben vaak een stevige structuur met volle tannines.
  4. Monastrell wordt voornamelijk gebruikt voor rode wijnen. De druif kan zowel als monocépage wijn als in blend worden gebruikt. Deze blauwe druif is een goede partner voor druivenrassen als Garnacha, Syrah en Cabernet Sauvignon en wordt ook gebruikt voor de productie van roséwijnen, vermouth en zoete wijnen.
  5. Monastrell is een belangrijke druif in veel wijngebieden in Europa. Enkele bekende wijngebieden waar de druif wordt verbouwd zijn: Spanje: Jumilla, Yecla, Alicante, Priorat, Montsant. Frankrijk: Bandol, Languedoc-Roussillon. Italië: Puglia, Sicilia. Portugal: Alentejo
Monastrell is dus een veelzijdige druif die zowel voor jonge, fruitige wijnen als voor rijpe, complexe wijnen kan worden gebruikt. De druif gedijt goed in warme, droge klimaten en op zanderige of kalkrijke bodems.
Monastrell heeft een dikke schil met veel kleurstoffen en heeft een hoog suiker- en tanninegehalte, maar ook voldoende zuren. De wijnen zijn vaak robijnrood tot donkerrood van kleur.

Monastrell is dus een veelzijdige druif die zowel voor jonge, fruitige wijnen als voor rijpe, complexe wijnen kan worden gebruikt. De druif gedijt goed in warme, droge klimaten en op zanderige of kalkrijke bodems.

Lees meer over alle druivenrassen op https://www.wijngekken.nl/wijnweetjes/welke-soorten-druiven-zijn-er/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *