Malbec, een veelzijdige wijndruif

malbec, net voor de oogst

De Malbec komt oorspronkelijk uit Frankrijk, maar tegenwoordig ken je Malbec uit Argentinië. Wij vertellen je alles over de Malbec wijndruif.


Lees verder na de advertentie exaro

In de loop der eeuwen heeft de Malbec-druif een fascinerende reis doorgemaakt in Frankrijk, waar het zijn wortels diep in de geschiedenis van de wijnbouw heeft geplant. De oorsprong van dit blauwe druivenras kan worden herleid tot de regio Quercy in het zuidwesten van Frankrijk, waar het voor het eerst werd gecultiveerd door de Romeinen tijdens hun heerschappij over het gebied.

Malbec en Cahors

Door de eeuwen heen heeft de Malbec-druif verschillende ups en downs gekend in populariteit en aanplant. Tijdens de middeleeuwen en de renaissance periode was deze wijndruif een van de belangrijkste druivensoorten in Zuidwest-Frankrijk, vooral in de regio Cahors, waar dit blauwe druivenras bekend stond (en nog steeds staat) als “Cot” of “Auxerrois”. De diepe kleur, de tannine en de rijke smaakprofielen van deze druif maakten het een favoriet onder doorgewinterde wijnliefhebbers die van stevige wijnen houden.

Malbec en phylloxera.

Echter, zoals bij veel historische druivenvariëteiten, veranderde de loop van de geschiedenis voor Malbec in de 19e eeuw. De druif werd hard getroffen door de phylloxera-epidemie, een plaag die veel Europese wijngaarden verwoestte. Als gevolg hiervan daalde de aanplant van deze blauwe druivenras drastisch en werd het in veel regio’s vervangen door andere variëteiten die beter bestand waren tegen de ziekte.

De wijndruif Malbec zorgt in Argentinië voor karaktervolle en boterzachte wijnen

Hoewel Malbec in Frankrijk in verval raakte, kreeg het elders in de wereld, met name in Argentinië, een nieuwe kans. In de late 19e eeuw brachten Franse immigranten stekken van Malbec naar Argentinië, waar de druif uitermate goed nestelde in het gunstige klimaat en de bodemgesteldheid.

Wijntip van de Wijngekken
De wijnen van Ilja Gort kennen we van de Albert Heijn. Al jaren distribueert Appie voor de wijnboer/schrijver zijn, zoals hij het zelf omschrijft, ‘Liefdeswijn’, een elegante Bordeaux supérieur, zijn Sauvignon Blanc (zeer smakelijk) en zijn GoGo Zero alcoholvrije rosé, volgens Gort ‘de enige alcoholvrije wijn die te hachelen is’.
Maar slechts weinigen weten dat Gort ook een webshop heeft met kleine oplages van de wijnboeren die hij bezoekt tijdens zijn reizen. Hier troffen wij erg mooie wijnen uit Frankrijk, Italië en Spanje voor een uiterst betaalbare prijs. Zo is er een prachtige Malbec ‘Sauvage’, van een verwilderde wijngaard uit de Cahors, een Sancerre-achtige Sauvignon Blanc uit Touraine en een verfrissende Provence style zomerrosé. Allemaal niet te koop bij de Appie maar wel bij Gort zelf: https://gortshop.nl/

Tegenwoordig stelt de Malbec in Frankrijk niet veel meer voor. Vooral Cahors heeft door zijn regelgeving nog steeds veel van dit blauwe druivenras aangeplant. Sommige wijnmakers in Zuidwest-Frankrijk, met name in Cahors, hebben de herontdekking van deze mooie wijndruif omarmd en zijn begonnen met het produceren van hoogwaardige wijnen die de unieke kenmerken van de druif benadrukken. Toch is het aandeel Malbec tanende en de wijnen worden vaak om commerciële redenen geblend met de Cabernet Sauvignon.

Malbec en Argentinië

In het hedendaagse Argentinië is deze wijndruif de koning van de wijndruiven, het is een druif die het land heeft omarmd en tot ongekende hoogten heeft gebracht. Sinds zijn aankomst in de late 19e eeuw heeft Malbec een opmerkelijke transformatie ondergaan.
De unieke omstandigheden van de Argentijnse terroirs, met name in de regio Mendoza, hebben deze druif een thuis gegeven waar het gedijt. Het droge klimaat, de hoge hoogtes, de vele zonuren en de vruchtbare bodems bieden de ideale omstandigheden voor de druif om zijn volledige potentieel te ontplooien. De koele nachten helpen bij het behoud van de frisheid en de levendige fruitaroma’s waar dit druivenras om bekendstaat.

Malbec en Argentinië horen gewoon bij elkaar

Argentinië heeft zichzelf stevig op de kaart gezet als de thuisbasis van enkele van ’s werelds beste Malbec-wijnen. Argentinië staat bekend om zijn krachtige, volle rode wijnen tot elegante en vol rijpe topwijnen. Deze wijnen hebben een diepe kleur, een weelderige textuur en verleidelijke aroma’s van zwarte kersen, pruimen en veel specerijen met boterzachte tannine. Dit staat in een enorm contrast met de wijnen uit de Cahors, die streng en krachtig zijn en een lange flesrust moeten hebben..

Meer weten over andere druivenrassen? Kijk dan op https://www.wijngekken.nl/wijnweetjes/welke-soorten-druiven-zijn-er/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *