Grechetto, inheems en veelzijdig

Een witte druif die de vele liefhebbers van Italiaanse wijnen wel zullen kennen is de Grechetto.

Het verspreidingsgebied van de Grechetto is Midden-Italië, waarbij het hoofdaccent ligt in de regio Umbrië. Verder zie je de druif in de regio’s Toscane en Lazio.

Grechetto di Orvieto en Grechetto di Todi

Er zijn twee belangrijke varianten te onderscheiden: Grechetto di Todi en Grechetto di Orvieto, die laatste wordt ook wel Grechetto Bianco genoemd. Een ingewikkeld verhaal want beide varianten zijn eigenlijk geen klonen. Uit onderzoek is gebleken dat beide zelfs geen relatie met elkaar hebben.  De Grechetto di Todi is verwant aan de Pignoletto, een ras dat in de regio Emilia-Romagna staat aangeplant. Grechetto di Orvieto, de naam zegt het al, is de druif die voorkomt in de wijngaarden rondom de prachtige plaats Orvieto en is waarschijnlijk verwant aan de Trebbiano-familie, zeker qua uiterlijk. De druif gedijt in de omgeving van Orvieto uitstekend op een bodem van tufsteen en kalk.  

Goede eigenschappen en veelzijdig inzetbaar

Waar we spreken over “Grechetto” wordt vaak de Grechetto di Orvieto bedoeld. Deze druif heeft een dikke schil en is daardoor niet gevoelig voor meeldauw. De gemiddelde opbrengst is laag. De oogst vindt vaak laat in het seizoen plaats. De druif heeft dan een hoog suikergehalte en dat maakt ‘m zeer geschikt voor dessertwijnen. Je ziet de Grechetto in blends (de druif komt vaak voor in de bekende witte wijnen uit Orvieto) en in combinatie met Chardonnay, Malvasia, Trebbiano en Verdello. De Grechetto wordt ook gebruikt voor de productie van de bekende dessertwijn Vin Santo. Maar ook wijnen die volledig gemaakt zijn van Grechetto kom ik regelmatig tegen. De druif is ook geschikt om wijnen te maken met houtopvoeding.

De wijnen van de Grechetto hebben vaak een strogele kleur met groene schakeringen erin. Een rijke, aromatische neus met florale aroma’s, limoen en gele appels. Een frisse zuurgraad in de mond, fruit van mirabellen en vaak een nootachtig bittertje.

Bekende synoniemen: Pulcincolo, Grechetto Bianco. Er bestaat ook nog een Grechetto Rosso, maar dat is weer een synoniem voor Sangiovese…  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *