Dornfelder, een succesvolle kruising

Wist u dat de Dornfelder qua aanplant de nummer twee is van blauwe druiven (na Spätburgunder) in Duitsland?

Dornfelder kun je dus best een zeer succesvolle Duitse kruising van blauwe wijndruiven noemen. Zijn roots liggen in Württemberg, in de plaats Weinsberg. Daar gaf namelijk de wijnbouwdeskundige Imanuel Dornfeld de aanzet tot het stichten van de plaatselijke wijnbouwschool. Vervolgens kweekte August Herold (1902- 1973) daar in 1955 de Dornfelder uit een kruising van de rassen Helfensteiner (een kruising uit Frühburgunder en Trollinger) en Heroldrebe (een kruising uit Portugieser en Limberger). 

Dornfelder heeft een dikke schil en deze bevat veel kleur. De druif is een teinturier: het vruchtvlees is namelijk gekleurd. Dornfelder is geen  schimmelgevoelige druif doordat de trossen niet compact maar vrij los zijn. Het is een stevige groeier, flink snoeien is vereist om de concentratie in de overblijvende trossen te bevorderen en tot een kwaliteitswijn te komen. Dornfelder is wel wat vorstgevoelig. Zanderige of stenige bodems zijn minder geschikt.

Dornfelder geeft droge tot halfdroge wijnen met veel kleur, vrij zachte zuren en veel donkere fruitaroma’s en smaken van kersen, bramen en vlierbessen. Ook voor houtopvoeding is dit ras geschikt.

De aanplant in Duitsland bevindt zich vooral in de wijnregio’s Pfalz en Rheinhessen. Verder zie je dit ras in de regio’s Württemberg en Nahe.

De druif is buiten Duitsland op zeer beperkte schaal te vinden in het Verenigd Koninkrijk, Tsjechië, België en de VS. Ook in Nederland staat Dornfelder commercieel aangeplant. Bijvoorbeeld bij het Limburgse Landgoed Overst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *