Cabernet Franc, een interessant druivenras

cabernet franc

De Cabernet Franc is een interessant druivenras die vaak in de schaduw staat van zijn beroemde neef, de Cabernet Sauvignon. Laten we deze druif eens van dichtbij bekijken.


Lees verder na de advertentie exaro

We gaan het in dit artikel hebben over de Cabernet Franc. Deze interessante druif bespreken we van het telen tot de smaak en ontdekken waarom hij een belangrijke rol speelt in de wijnwereld.

De teelt en de aandachtspunten van de Cabernet Franc

De Cabernet Franc gedijt goed in gematigde klimaten en wordt voornamelijk in Frankrijk verbouwd. De Cabernet Franc stelt weinig hoge eisen, maar je moet wel letten op goed doorlatende bodems en de druif gedijt het beste in een gematigd klimaat. Regelmatig snoeien is essentieel om de opbrengst te beheersen en de kwaliteit van de druiven te verbeteren. Als je de druif goed snoeit krijg je een lage opbrengst en dat resulteert weer in diepgaande en interessante wijnen. Wel zijn deze wijnen duurder dan gemiddeld door deze lage opbrengst.
De oogst vindt meestal plaats in september of oktober, afhankelijk van de regio en het beoogde doel van de druiven.

Cabernet Franc moet goed gesnoeid worden, op die manier krijg je de meest intense en interessantste wijnen

Hoe smaakt de Cabernet Franc

Deze druif heeft een unieke smaak met fruittonen van frambozen, paprika, een sigarenkistje (bij wat oudere en houtgelagerde wijnen) en potloodslijpsel. De zuurgraad is gemiddeld tot hoog. Vooral in mindere jaren of in meer noordelijke wijngebieden kan de wijn nogal straf overkomen. De tannines zijn meestal gemiddeld tot hoog.

De wijn gemaakt is vaak licht van kleur en heeft een verrassend aroma van rood fruit en groene tinten.

Bij welke gerechten kun je de Cabernet Franc schenken

Deze rode wijn past goed bij gerechten met een vergelijkbare smaakintensiteit als gegrilde groenten, gebraden kip, gerechten met tomaten en gerechten met groene olijven

De hogere zuurgraad maakt hem verfrissend bij vettere gerechten, schenk de wijn hierbij niet te koud anders komen de tannines te sterk naar voren.

In welke wijngebieden groeit de Cabernet Franc

Behalve in Bordeaux wordt deze blauwe druif ook verbouwd in Loire (Chinon en Bourgueil), Hongarije en Toscane. Ook in de nieuwe wereld wijnlanden is de druif in opkomst.

Cabernet Franc wordt in de Bordeauxstreek vaak gemend met de Merlot en Merlot is dan weer het hulpje van de Cabernet Sauvignon in de Bordeauxstreek
Merlot of Merlot Noir (er is ook een Merlot Blanc) is haas niet weg te denken uit de wijnwereld. Je kunt het druivenras associëren met de grote druivenrassen in de wereld als Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Sauvignon Blanc en nog wat andere druivenrassen.
Het druivenras Merlot. Broertje van Cabernet Sauvignon is ook een lieveling van het publiek. Zacht, dik, milde zuurgraad en bijna nooit onrijp. Een nadeel heeft Merlot dan wel, het is een druivenras dat zeer vroeg rijp is en daardoor kan Merlot vaak veel alcohol produceren.

Merlot. Broertje van Cabernet Sauvignon en familie van…
Bijna elk druivenras heeft met elkaar te maken en zo ook Merlot. Merlot is waarschijnlijk familie van de Cabernet Franc, die op zijn beurt weer familie is van de Cabernet Sauvignon. Misschien is het daarom ook dat Merlot, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc goed samengaan in de topwijnen van de Bordeaux.

Lees ook meer over andere druivenrassen. Deze kun je vinden op https://www.wijngekken.nl/wijnweetjes/welke-soorten-druiven-zijn-er/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *