De witte wijndruif Airén is goedkoper dan water

Airén is een witte wijndruif met een uitzonderlijk hoge opbrengst. Deze witte wijndruif wordt voor diverse dranken gebruikt waaronder witte wijn. Een kennismaking met deze wijndruif.


Lees verder na de advertentie exaro

De Airén is een witte wijndruif die bekend staat om haar hoge opbrengst, maar niet om haar uitzonderlijke kwaliteit. Dit druivenras wordt gekenmerkt door grote, dicht op elkaar geplaatste trossen en hierdoor geschikt voor landen met een warm en droog klimaat.

Airén voor veel alcohol

De Airén-druif produceert van nature droge witte wijnen met een hoog alcoholpercentage, variërend tussen de 12% en 14%. De wijndruif heeft een neutrale smaak en neus palet. Tegenwoordig kan men, dankzij moderne vinificatiemethoden, oxidatie tijdens het wijn bereidingsproces minimaliseren. Dit resulteert in wijnen die technisch correct zijn, maar weinig karakter hebben. Hoewel deze wijnen onberispelijk kunnen zijn, missen ze vaak de complexiteit en diepgang die de wijnliefhebber graag in zijn glas ziet.

La Mancha heeft een heerlijk klimaat voor de Airén druif

La Mancha, het grootste aaneengesloten wijnbouwgebied ter wereld, profiteert van de robuuste eigenschappen van deze druif. De dikke schil beschermt de druif tegen de intense zon en droogte, terwijl de hoge opbrengst een stabiele productie garandeert, zelfs in de meest veeleisende seizoenen. Deze regio wordt gekenmerkt door haar vlakke landschap en kalkrijke bodems en biedt ideale groeicondities voor de Airén druif, die goed gedijt in deze arme, zanderige gronden.

De Airén druif heeft veel alcohol en hierdoor enorm geschikt voor distilleren

Een significant deel van de productie van de Airén in La Mancha wordt gedistilleerd tot brandy. Spanje staat bekend om haar hoogwaardige brandy productie, en de Airén druif speelt hierin een centrale rol dankzij haar hoge suikerniveau, wat een belangrijk element is voor de distillatie. Daarnaast wordt een deel van de Airén wijn gebruikt in de productie van lichte rode wijnen. Dit wordt bereikt door de witte wijn te mengen met rode wijn, wat resulteert in een lichte, fruitige rode wijn die vooral in de zomermaanden populair is.

De kwaliteit van de Airén is echt ondermaats

Ondanks haar reputatie als een druif van lage kwaliteit, speelt de Airén een cruciale rol in de Spaanse wijnindustrie. Haar robuustheid en aanpassingsvermogen maken haar tot een betrouwbare bron voor zowel wijn- als brandy productie. Terwijl de wijnen op zichzelf misschien niet veel indruk maken, biedt de Airén een essentieel basisproduct dat, door middel van distillatie en menging, een breed scala aan andere dranken mogelijk maakt.

Kijk ook bij andere druivensoorten waaronder de Chardonnay. Klik hier voor alle wijndruiven.

Kijk hieronder voor de diversen wijnen die te maken hebben met Airén:

Romeo Macabeo Airén 2016, D.O. Jumilla, Spanje

Deze witte Romeo heeft veel eigenschappen van een fijne zomerwijn.Proefnotitiestot7.50euroWit en droog

Proefnotities, tot7.50euro, Wit en droog

Romeo Macabeo Airén 2014, DO Jumilla, Spanje

De witte variant van Romeo op de proeftafel.Proefnotitiestot7.50euroWit en droog

biologisch, Proefnotities, supermarktwijnen, tot10euro, Wit en droog

Bodega La Tercia “Yemanueva” Airén de pie franco 2012, D.O. La Mancha, Spanje

Een witte wijn afkomstig uit La Mancha, met een wijnareaal van 191.000 ha het grootste wijnproducerende gebied ter wereld. La Mancha is een enorm gebied, ten zuiden en zuidoosten van de hoofdstad Madrid. De regio heeft een landklimaat met koude winters en droge, hete zomers. De grond bestaat uit roodbruin zand en kalksteen. De druif is … Lees verder Bodega La Tercia “Yemanueva” Airén de pie franco 2012, D.O. La Mancha, Spanje →biologischProefnotitiestot10euroWit en droog

Column, column esther, Nieuws

Column – Esther Meijer “Rode airén”

Cursisten stellen voor allemaal een fles wijn mee te nemen en tijdens de cursus blind te proeven. Leuke actie! Welke wijn neem je als docent dan mee? Ik kies voor een airén. Het meest aangeplante druivenras ter wereld, waarvan de meeste mensen de wijn nog nooit geproefd hebben. Sla je slag: twee euro nogwat bij … Lees verder Column – Esther Meijer “Rode airén” →Columncolumn estherNieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *