De witte druif Auxerrois

De witte druif Auxerrois detail De witte druif Auxerrois komt uit de Elzas. De druif die bekend staat als mutant van de Pinot Blanc.

Er is veel verwarring rond de Auxerrois, de witte druif uit de Elzas. Velen denken dat het een mutant is van de Pinot Blanc, maar de meningen zijn hierover verdeeld. Weer anderen denken dat het een mutant is van de Chardonnay en anderen beweren dan weer van de Pinot Gris. Auxerrois, de witte druif uit de Elzas is er ook in de kleur blauw en dat maakt het allemaal nog ingewikkelder. Hoogstwaarschijnlijk is de Auxerrois, de witte druif uit de Elzas een zelfstandig druivenras.
Vooral in de Elzas, het meest noordelijke wijngebied van Frankrijk, is de Auxerrois populair. Vooral in Haut-Rhin zie je dit druivenras vaak aangeplant.

De witte druif Auxerrois komt misschien wel uit Duitsland?

De witte druif Auxerrois aan de druivenrankDe Auxerrois is sterk verwant aan de Pinot blanc (maar géén familie) en is misschien wel ontstaan te zijn uit een kruising tussen de Gouais blanc en de Pinot. Hij komt in de Elzas vrij veel voor, bijna net zoveel als de Pinot blanc. De naam verwijst naar de stad Auxerre, maar daar tref je geen Auxerrois aan. Het ras komt waarschijnlijk oorspronkelijk uit Duitsland. In Duitsland komt hij nu vooral in Baden en de Pfalz nog voor, maar ook in Luxemburg zie je veel Auxerrois.
De verwantschap met de Pinot blanc is wel erg groot. Zo groot zelfs dat hij soms als Pinot Blanc wordt verkocht en dit ondanks de strenge wetgeving in de Elzas. De Auxerrois heeft wel wat meer body en een iets hoger alcoholpercentage dan de Pinot blanc. Soms is de smaak iets meer aanwezig en dat kan bij de Pinot Blanc, die vaak wat vlak is, wat tegenvallen.

De witte druif Auxerrois groeit uitstekend op leisteen en is eerder rijp dan de Pinot Blanc. Ondanks dat de Elzas vaak mooie nazomers heeft, is dit vroege rijpen erg populair bij de wijnboeren. Door de verschillende tijden van rijpheid, kun je veel beter de oogsttijd reguleren en de plukkers verspreid inzetten.
De wijn van Auxerrois wordt veel gebruikt als basiswijn voor de Crémant d’Alsace. Auxerrois als mono-cépage zie je niet vaak

De witte druif Auxerrois groeit ook in België

Auxerrois, de witte druif, zie je de laatste tijd ook in Nederland en in België in de wijngaarden terugkomen. Door de vroege rijping is Auxerrois in die delen ook mateloos populair. Toch zien veel wijnboeren de Auxerrois niet als edel druivenras en wijken ze vaak uit naar Pinot Blanc, Pinot Gris en zelfs Chardonnay.

Auxerrois is ook de naam voor Cot of Malbec. Onder deze naam zie je blauwe druivenrassen in de Cahors.

 

De witte druif Auxerrois