arneis druif

Arneis, de trotse witte druif van Piemonte

arneis druif voor de persing

De Arneis is een belangrijk wit druivenras dat voornamelijk wordt verbouwd in de Piemonte-regio van Noord-Italië. De Arneis is een oud druivenras met een heel uniek karakter.


Lees verder na de advertentie exaro

De geschiedenis van de Arneis

Deze wijndruif wordt al eeuwenlang verbouwd in Piemonte, met name in de heuvels rond Roero, ten noordwesten van Alba. De naam Arneis betekent in het Piemontese dialect “kleine lastpak” of “boefje”, wat verwijst naar moeilijkheden bij de teelt van deze druif. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog nam de interesse in deze druif sterk af, maar dankzij de inspanningen van wijnmaker Alfredo Currado werd het ras gered van de ondergang.

Hoe is de cyclus van de Arneis druif

De druif heeft middelgrote trossen met kleine bessen en een wasachtige schil met een groengele kleur. De druif is gevoelig voor schimmels en kan snel overrijp worden, wat de teelt uitdagend maakt. De Arneis rijpt laat en de oogst vindt pas plaats rond eind september.

Lees ook alles over de rode druif van de Piemonte, de Nebbiolo

Wil je meer info? Kijk dan even op Piemonte – de beste tips voor deze regio in Noord-Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *