Alvarino, de druif en koning van Vinho Verde

Alvarino, de druif en koning van Vinho VerdeAlvarino, de druif en koning van Vinho Verde uit het noorden van Portugal.

Niet alleen in het noorden van Portugal is deze druif populair, maar ook in het noordelijker gelegen Spanje is dit druivenras populair. In het noorden van Spanje is het alleen geen Alvarino, maar heet dit druivenras de Albarino. Vooral in Rias Baixas is dit druivenras populair.

Alvarino, de druif en koning van Vinho Verde in het noorden van Portugal

Alvarino, de druif en koning van Vinho Verde is de druif van het noorden van PortugalIn het noorden van Portugal is de Alvarino populair. Het is een druivenras dat in de betere wijnen van de Vinho Verde aanwezig is. Het is geen inheemse druif, maar vermoedelijk komt dit druivenras via de Bourgogne of via Duitsland, daarna is de Albarino in Spanje blijven hangen. Door de goede samenwerking van de wijnboeren in de vroege 20e eeuw, is dit druivenras ‘geïmporteerd’ in Portugal. De monniken van Cluny schijnen deze druif meegenomen te hebben naar het noorden van Spanje, toen ze op weg waren naar Santiago de Compostela. Deze monniken hadden deze druif waarschijnlijk weer uit Duitsland vandaan.

Hier in het redelijk koele, maar natte klimaat in het noorden van Portugal doet de Alvarino het heel erg goed.

Alvarino, de druif en koning van Vinho VerdeDe Alvarino heet niet voor niets de lieveling van de wijnboeren aldaar. Alleen door zijn moeilijke karakter zit dit druivenras niet in alle Vinho Verdes. Dit druivenras geeft heerlijk frisse witte wijnen met een bescheiden alcoholpercentage. Normaal gesproken geeft de Alvarino druif veel alcohol, maar door het koele klimaat met veel regen en weinig zonneschijn blijft het een bescheiden alcoholpercentage die meestal rond de 13% ligt. Het heet niet voor niets Alvarino, de druif en koning van Vinho Verde – een koningswijn is het in dit gebied.

De Alvarino is ook een uitstekend gezelschap voor vis. Door de koele kracht van dit druivenras komt vis pas goed tot zijn recht. Dit kun je zeker goed proeven in de kustplaatsen van Portugal. In deze restaurants zijn de witte wijnen van de Alvarino. Helaas zie je deze wijnen niet vaak in Nederland.

De Alvarino is wel een gevoelig druivenras. Het is gevoelig voor schimmels. Schimmelziekten komen in het noorden van Portugal. Het is ook niet verwonderlijk dat de druivenstokken hoog geleid worden. Hierdoor hangen de druiven verder van de grond vandaan en zo krijg je een natuurlijke schimmelbestrijding. Ook pakken de druiven dan meer zon, iets wat een druif in het relatief koele klimaat hier nodig heeft.

Alvarino, de druif en koning van Vinho Verde met pergolabouw
De druif Alvarinho aan een pergola.