Albarino, frisse witte druif uit Spanje

Albarino, de frisse witte druif uit SpanjeAlbarino, frisse witte druif uit Spanje. Niet alleen in het noordwesten van Spanje is deze druif populair, maar ook in het iets zuidelijker gelegen Portugal is dit druivenras populair. In het noorden van Portugal is het alleen geen Albarino, maar heet deze druif Alvarino. Alvarino is populair in de betere Vinho Verde.

Albarino, frisse witte druif uit Spanje en vooral in het noordwesten

In het noordwesten van Spanje is de Albarino populair en vooral in de DO Rias Baixas. Het is geen inheemse druif, maar vermoedelijk komt dit druivenras uit de Bourgogne of uit Duitsland. De monniken van Cluny schijnen deze druif meegenomen te hebben naar het noorden van Spanje, toen ze op weg waren naar Santiago de Compostela. Deze monniken hadden deze druif waarschijnlijk weer uit Duitsland vandaan, hoe het verhaal precies gegaan is, is nog veel discussie over.

Albarino, frisse witte druif uit SpanjeHier in het koele klimaat in het noordwesten van Spanje doet de Albarino het heel erg goed. De Albarino heet niet voor niets de frisse witte druif, het geeft in het noordwesten van spanje heerlijk frisse witte wijnen met een bescheiden alcoholpercentage. Normaal gesproken geeft de Albarinodruif veel alcohol, maar door het koele klimaat met veel regen en weinig zonneschijn blijft het een bescheiden alcoholpercentage.

De Albarino is ook een uitstekend gezelschap voor vis. Door de koele kracht van dit druivenras komt vis pas goed tot zijn recht. Dit kun ze zeker goed proeven in de kustplaatsen in het noordwesten van Spanje. In deze restaurants zijn de witte wijnen van de Albarino en vooral de witte wijn van Rias Baixas niet aan te slepen. Helaas zie je deze wijnen niet vaak in Nederland.

De Albarino is wel een gevoelig druivenras. Het is gevoelig voor schimmels. Schimmelziekten komen in het noordwesten van Spanje veel voor. Het is ook niet verwonderlijk dat de druivenstokken hoog geleid worden. Hierdoor hangen de druiven verder van de grond vandaan en zo krijg je een natuurlijke schimmelbestrijding.

 

Lees meer over de Albarino op http://www.riasbaixaswines.com/

Albarino, frisse witte druif uit Spanje