Xenysel Pie Franco, een prachtige Spaanse wijn voor een prikkie

De Xenysel Pie Franco is een 100% Monastrell en een wijn die biologisch is gemaakt. Deze wijn komt van druivenstokken die nog op originele onderstokken staan. Dus authenticiteit ten top.

De Xenysel Pie Franco is een wijn met een persoonlijkheid. De wijnen zijn geteeld in de Hoya de Torres vallei op een hoogte van 850 meter. De druiven zijn met de hand geselecteerd en de wijn heeft geen houtopvoeding gekregen.

De Monastrell druif is een druif die gemakkelijk rijpt en daarbij geeft deze wijn ook nog eens een hoge opbrengst. Je moet de druif dus goed snoeien om kwaliteit te krijgen en te behouden. Je vindt de Monastrell met name in Murcia in Spanje (in de provincie van Jumilla) en in dit gebied geeft deze blauwe druif mooie wijnen, met name als er ook een strenge selectie is gedaan. Ook buiten Spanje kennen we dit druivenras . In Frankrijk gaat dit druivenras met de naam Mourvèdre door het leven.

José Mariá Marténez Verdú is de vijfde generatie van dit wijnhuis, maar de eerste die in plaats van alleen druiven verbouwen, ook wijn ging maken. De naam Xynesel komt van de beginletters van de namen van zijn dochters, Xenia, Nydia en Selene. Het is nog een relatief jong bedrijf als het gaat om het zelf bottelen van de wijn.

Dankzij de zeer strenge selectie geeft de Monastrell duif een wijn met veel kracht, elegantie en balans. De wijn is gemaakt van oude stokken Monastrell. Pie Franco betekent dat de wijnstokken origineel zijn en dus niet geënt op Amerikaanse onderstokken.
Na de geselecteerde oogst worden de druiven ontsteeld en vindt de vinificatie plaats in roestvrijstalen tanks gedurende 15 dagen met een maximale temperatuur van 26 °C. Een heel klein gedeelte van de wijn, 0.5%, rijpt op nieuwe vaten van Frans eikenhout. Hierna wordt de wijn geblend en gebotteld en vindt de natuurlijke rijping plaats.

De Xenysel Pie Franco is te koop bij Roosendaals Wijnhuis op https://roosendaalswijnhuis.nl/product/xenysel-pie-franco-monastrell-rode-wijn/ voor € 8,95

Geproefd:
Xenysel Pie Franco, een prachtige Spaanse wijn voor een prikkie

Kleur: de kleur van de Xenysel Pie Franco is medium diep en roodpurper op de tong. In de rand is de kleur oud roze en wat dun / 2,6

Neus: de neus is gelijk al intens en stoer en je merkt de concentratie van de oude wijnstokken op. Als fruittonen vind ik braam en kersen. Daarbij bespeur ik geen houttonen. De neus is diep en vol. Even later komt de neus mooi los in het glas met ook nog wat framboos in de neus en dat maakt de neus wat lieflijker / 3,7

Smaak: in de smaak overheerst het bramenfruit. De kersen geven de smaak de nodige frisheid mee en dat compenseert het alcoholpercentage (14,5%) heel mooi. Ik proef het eerste glas op 18 graden Celsius en merk dat de wijn best nog wat meer gekoeld mag worden. Ook de smaak is intens en stoer en het Spaanse karakter komt overduidelijk tevoorschijn. De body is krachtig en mondvullend en de afdronk is heerlijk lang / 6,5

Mijn eindoordeel over de Xenysel Pie Franco 2019 uit Jumilla:
Deze Spaanse furie is een krachtige wijn met een enorme concentratie. De bodem en het terroir uiten zich prachtig in de oude en ook diepgewortelde druivenstokken. Je proeft de bodem van Jumilla en van de (doorgaans) fruitige Monastrell. De Xenysel Pie Franco staat ook nog op originele (van voor de phyloxera) onderstokken en dat geeft de wijn ook nog eens een heel eigen karakter mee. Je kunt wel zeggen dat dit een soort oer-stokken zijn, en dat zie je niet zo vaak. Deze Monastrell wijn uit Jumilla is dan ook een authentieke, krachtige en intense wijn voor koude herfst- of winterdagen en ik beloof je, koud zul je het dan niet krijgen. Glas 2 is geproefd op 15,5 graden Celsius en dan komt het mooie fruitige frambozenkarakter nog meer tevoorschijn. Dus een wijn met 2 gezichten / 2,2

Dus geef ik de Xenysel Pie Franco uit Jumilla een totaal van 15,0 punten en een Bronzen WijnGekkenMedaille

Wijn/spijs advies: De Xenysel Pie Franco uit Jumilla is uitstekend te combineren met stevig smakende stoofschotels, gegrilde vleesgerechten en alle gekruide vleesgerechten van de barbeque.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *