De Nero d’Avola Riporta is een dikke en vette rode wijn uit het zuiden van Italië. Het eiland Sicilië staat bekend om zijn gulle wijnen voor een scherpe prijs.
Farnese Vini is het wijnbedrijf dat de Riporta wijn heeft gemaakt. Het is een groot Italiaans wijnbedrijf met zijn wortels in de Abruzzen. Daarnaast beschikt Farnese Vini over wijngaarden in andere delen van Italië, zoals in Puglia (de hak van de laars), Campania, Basilicata, Toscane en Sicilië.
De wijngaarden worden nauwkeurig bewerkt. Van de druif tot aan de fles worden de modernste technieken gecombineerd met tradities. Op die manier maken ze uitstekende wijnen die op de markt worden gebracht onder verschillende merknamen. Altijd zorgvuldig geselecteerd bij de herkomstgebieden van de druiven.
Wat betekent Nero d’Avola
Nero d’avola is het populairste blauwe druivenras uit Sicilië en daarvoor het meest aangeplante druivenras op dit eiland. Nero d’Avola wordt meestal als monocepage in de fles gedaan. Dat betekent dat er maar één druivenras in de fles zit. Soms wordt de Nero d’Avola geblend (dus gemengd met een of meerdere andere druiven) met de Frappato of met de Cabernet Sauvignon. Door het blenden met de Frappato krijg je een interessante wijn. De Frappato geeft de Nero D’Avola met florale frisse tonen. De Cabernet Sauvignon geeft de Nero d’Avola een internationaal karakter.
De Riporta Nero d’Avola is te koop bij Gall & Gall in de winkels en op de website https://www.gall.nl/riporta-nero-davola-appassito-rood-75cl-402281.html voor € 6,59
Geproefd:
Riporta, een stijlvolle vette Nero d’Avola
Kleur: de kleur van de Nero d’Avola van Riporta is medium diep en purperrood op de tong. In de rand is de kleur wat dun en purper met roze / 2,6
Neus: het zuidelijke aroma herken je uit duizenden. Deze Nero d’Avola heeft een vet bouquet en mooie zachte tonen van braam met ontbijtkoek, zoete kers en zachte pepermunt. De neus is diep, vol en superzacht. Later komt de neus goed los in het glas / 3,7
Smaak: in de smaak komt het vette karakter nog meer tevoorschijn. Zachte zoete jonge kers, roomboter, braam, ontbijtkoek en pepermunt haal ik uit de smaak. De body is medium vol en mondvullend. Het tanninegehalte is laag (3/10) en maakt dat de Riporta soepel, maar vol overkomt. De afdronk is lang en goed vol met een einde vol pepermunt / 6,4
Mijn eindoordeel over de Nero d’Avola van Riporta:
De Riport Nero d’Avola is een superzachte boterige, smaakvolle en mondvullende rode wijn. De smaakintensiteit is enorm hoog (door deels ingedroogde druiven), maar door het (vrijwel) ontbreken van de tannine is de body van de wijn minder vol. Dat neemt niet weg dat het een blockbuster van een wijn is die boordevol zacht fruit zit met goede zuurgraad en met zoveel secundaire componenten dat het een complexe mooie wijn is. De Riporta heeft een mooie alledaagse wijn gemaakt, maar ook een wijn die je rustig met vrienden kunt delen / 2,1