Les Vignes De L’Arque Sauveur D’Automne 2016, IGP Pays D’Oc, Frankrijk

Les Vignes De L'ArqueWe proeven een Viognier in een zoet jasje, van het huis Les Vignes De L’Arque.

Les Vignes De L’Arque is een wijndomein wat in 1994 is opgericht. De wijnmakerij ligt op zo’n 30 kilometer ten noorden van Nîmes, in het plaatsje Baron. De wijngaarden, gelegen in de appellaties Duché d’Uzès, Pays de Cévennes en Pays D’Oc hebben een oppervlakte van circa 80 hectare en hierop worden de volgende druivenrassen verbouwd: Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah, Grenache, Chardonnay, Roussanne, Viognier en Muscat à petit grains.

Deze Sauveur D’Atomne van Les Vignes De L’Arque, gebotteld in een flesje van 500 ml, is voor 100 procent gemaakt uit de Viognier druif. De Viognier-druiven voor de Saveur D’Automne komen van 30 jaar oude stokken.
De druiven zijn in overrijpe toestand geoogst. De opbrengst door de strenge selectie in de wijngaard bedraagt slechts 18 hl/ha. De wijn heeft na de vergisting 9 maanden gerijpt in nieuwe barriques. Het alcoholpercentage is 15 procent.

De wijnen van Les Vignes De L’Arque zijn verkrijgbaar bij verschillende wijnspeciaalzaken.
De geproefde wijn ben ik via google tegengekomen voor de prijs van € 18,95.

We gaan proeven…
Sauveur D'Automne

Les Vignes De L’Arque 2016 Viognier

Een heldere, licht goudgele kleur. Kleurintensiteit van 3 uit 5 voor witte wijn. In de rand loopt het bleekgeel uit. Lange, hangende tranen in het glas.
Een fraaie, delicate neus. Rozijnen, honing en een lichte geur van hars. Fruit van abrikozen en perzik. Wat floraal, ik ruik viooltjes. Geen overweldigende neus, maar wel open.
Vettig en filmend in de mond. Een zoete, rijke en volle smaak met fijne zuren op de achtergrond. Iets caramel, muskaat en wat honing. Citrusfruit wat in een goed huwelijk zit met tropisch fruit zoals mango en lychee. Zoete snoepzuurtjes. Gekonfijt fruit. Sinaasappelschillen die doen denken aan een licht marmelade-bittertje.

Deze zoete Viognier uit Zuid-Frankrijk is redelijk complex, vol en zuiver van smaak. De balans is fraai: de wijn behoudt ondanks het zoete karakter een zekere frisheid. Chapeau!

Score voor de Les Vignes De L’Arque: 15,6 punten.

Geschat bewaarpotentieel: nu drinken tot 2027.
Les Vignes De L'Arque Sauveur D'Automne
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #viognier #dessertwijn #paysdoc