Cono Sur 20 Barrels Syrah 2015, Valle del Limari, Chili

Cono Sur 20 Barrels Syrah
Dat Cono Sur prachtige wijnen maakt, wisten we eigenlijk al. Deze Syrah uit de 20 Barrels serie bevestigd dat nog maar eens.

De 20 Barrels serie maakt deel uit van het topsegment van het Chileense wijnbedrijf Cono Sur. In dat topsegment heb je namelijk ook nog de Icon serie, met daarin de Silencio en Ocio.

Cono Sur 20 Barrels Syrah is overigens een blend. Goed, het overgrote deel is Syrah (97 procent) maar de rest is opgevuld met Cabernet Sauvignon. Klein detail, maar toch…
Limari Valley, waar de wijngaarden van deze wijn zijn gelegen, is een noordelijke wijnregio in Chili, op ruim 350 km ten noorden van de hoofdstad Santiago. Het is een droog gebied met een bodem die veel kalksteen en zout bevat. De Chardonnay zie je hier veel aangeplant, maar de Syrah speelt ook een belangrijke rol in Limari Valley.

De wijn heeft 17 maanden houtopvoeding meegekregen voor de botteling. Die botteling heeft plaatsgevonden in een zware fles met een diepe ziel. De afsluitende kurk is overigens van goede kwaliteit. Het alcoholpercentage van deze Syrah is 14,5 procent.

Deze Syrah van Cono Sur is te vinden in de schappen van AH (meestal de XL-filialen). Het prijskaartje wat aan de fles hangt is € 22,99.

Cono Sur 20 Barrels Syrah

Cono Sur 20 Barrels Syrah 2015

Een volle en diepdonkerrode kleur. De intensiteit van de kleur is hoog: 4,5 uit 5 voor rood. De volle en donkere kleur loopt door tot in de rand.
De neus is open, indringend en uitbundig. Zoet rijp fruit van bosbessen en bramenjam. Donkere honing. Ik ruik ook wat stallucht. Verder geuren van leer, natte aarde en brooddeeg. Een mooie, complexe neus die veel doet beloven.
In de mond intens en vol. Honingdrop en zwarte peper. Dik geconcentreerd zwart fruit van bramen en donkere pruimen. Ook wat vanille. Jammig, kaneel en melkchocolade. Een filmend en romig mondgevoel. Stevig en kruidig. Vrij milde tannines en ook de zuren houden zich kalm. De wijn is rond en sappig, bijna portachtig. Tot slot is er een warme, lange afdronk.

Cono Sur 20 Barrels Syrah is een verleidelijke en tegelijkertijd krachtige wijn, die zwoel en fluwelig overkomt. Een donkere fruitbom die ook de nodige complexiteit laat zien. De wijn scoort hoog en dat afgezet tegen het prijskaartje, is dat goed genoeg voor een zilveren medaille!

Score: 17,8 punten.

Geschat bewaarpotentieel: nu drinken tot 2025.
Cono Sur 20 Barrels Syrah
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #conosur #ah #syrah