De wijngaard van de zomer naar de herfst in Nederland

Wijngaard de ReeborgheschHet is al weer een hele tijd geleden dat deze wijnboer nog ruim tijd had om iets zinnigs te schrijven. Er is heel veel gaande geweest in dit merkwaardige wijnjaar.

Eerst is er dat late voorjaar met dan op Koningsnacht toch nog een ferme nachtvorst die op Wijngaard De Reeborghesch maar liefst -6 graden bleek te zijn, terwijl dat een dag ervoor nog gewoon nat slecht weer verwacht werd. Net die nacht was de wijnboer even uit het land voor de welverdiende rust voor het grote werk zou beginnen.

De schade was aanzienlijk en in de maanden die erna kwamen, rende je achter de feiten aan. Er moesten nieuwe knoppen aan de druivenranken gaan groeien en dat kost tijd. Nieuwe uitloop moest ook wel vruchtbaar zijn, en dat wordt dan wachten terwijl de niet bevroren ranken doorgroeien. Merkwaardig is ook het verschil tussen de verschillende druivenrassen. De Regent herstelt prima en uniform van de vorstschade, de Rondo en de Marechal Foch deden het veel minder, terwijl ze even wild als anders ranken maken en late bloemen.

Suzuki vlieg

De Suzuki vlieg liet zich mooi tellen in monitorpotjes en de hete dagen aan het eind van de maand juni zorgden voor een terugslag in de aanwas van nieuwe Suzuki vliegjes, mooi meegenomen dus. De bloei van de druiven was extreem laat, maar gelukkig viel deze precies tijdens die hete dagen. Prachtige vruchtzetting dus. De droogte van dat eerste deel van het groeiseizoen bleek uiteindelijk de voortschrijding van de valse meeldauw te blokkeren. Nog nooit is er zo weinig valse meeldauw geweest op de dierbare en tere Acolon in de periode na de kleuromslag.

Alles was prima in orde met de wijngaarden en de druiven waren bezig met een inhaalslag. Opeens komen er dan op de verkeerde tijd oneindige regenbuien. Jazeker, 3 dagen achter elkaar regen zonder te stoppen. De grond werd zompig en de druiven die al bijna rijp waren, slobberden water op in plaats van zich te bekommeren om suiker transport van blad naar druif. Hier en daar werden de mooie druiven bijna zo groot als ballonnen. De oh zo betrouwbare Solaris stapte buiten zijn patroon door wel heel lage zuurwaarden te geven. De Solaris is een druivenras die het echt moet hebben van zijn zuren. De oogst van de Solaris is feitelijk achter de rug en er zal een plezante wijn van komen.

Wijnjaar 2015 in Nederland

Ondertussen leest de wijnboer in de krant dat 2015 een uitstekend wijnjaar is of wordt. Dat geeft moed, maar is het waar? Wie beoordeelt dit en hoe zit dat met voorspellen of is het verwachten? Is de Suzuki vlieg buitenspel dan? Zeker niet! Na de terugslag door de hitte zijn de beestjes met volle kracht aan het opbouwen van aantallen geslagen. De wijnboeren in de lande buigen zich over allerlei manieren om hun blauwe druiven te beschermen, van tijdelijk toegelaten bestrijdingsmiddelen tot vlieszakjes om druiventrossen hangen toe. Ik doe ook mee met al die experimenten en ik heb al gezien dat de vlieszakjes werken, maar helaas heb ik niet genoeg lieve meisjes op de wijngaard kunnen laten rondlopen om duizenden zakjes om trossen te hangen. Het is bij 500 gebleven, en dat zijn dan wel de mooiste trossen.

Elke dag kijk ik naar de blote trossen van de Regent, Monarch, Cabernet Cortis en Cabertin hoeveel meer druiventrossen het begeven hebben terwijl de Rondo al is opgegeven. Het zou zomaar kunnen dat een groot deel gered kan worden, en aan de rijping op zich zal het niet liggen, want die schrijdt voort, al is alles toch zeker 2 weken later dan anders. Laten we hopen dat de Suzuki ons niet de pas afsnijdt, want dan kan het toch nog een heel redelijk wijnjaar worden.

De vaten en bakken zullen de aankomende weken gevuld worden. Het wordt spannend. Hoeveel en wat zal het worden? We blijven met volle moed strijden tegen de weerbarstige elementen van de natuur om dan toch ook weer een natuurproduct van kwaliteit te leveren.

Henk Marmelstein