Column – Karen Haanstra – pech

Karen Haanstra
Het werk in de wijngaard gaat door, maar er speelt ook nog iets anders.

De maand mei. De groei zit er goed in, er is bijna niet tegenaan te werken.
Doordat de enkel van mijn partner nog steeds niet hersteld is (wat wil je, hij geeft hem geen rust) kan hij niet veel lopen. En er zijn nogal wat velden waarvan de twijgen tussen de draden moeten worden gestoken. In een paar weken heb ik zodoende goed gespierde benen gekregen.

Fontjoncouse

Op maandagen breng ik om zeven uur onze zoon naar school in Narbonne.
Om efficiënt te zijn, oppert mijn partner: “Neem de oude Lada. Ik heb geen LPG meer in de tank. Er is veel werk te doen, en zo hoef ik deze week niet nog een keer naar Narbonne om te tanken”.
Bij het afkoppelen van de slang sist er LPG uit het koppelstuk. Ik zet maar weer gauw de slang erop vast, het is de enige manier de lekkage te stoppen.
En meld het probleem bij de pomphoudster. Gelukkig geen heetgebakerde zuiderlinge.
Volgens haar is het een kwestie van een afsluitkogel, die niet goed op zijn plek is teruggeschoten. Misschien kan dat met wat morrelen met een schroevendraaier opgelost worden. Ze heeft er wel zin in. Ik ook. “Maar ik heb net 45 liter gas in de tank gedaan, daar moet geen vonkje bij komen van een ketsende schroevendraaier”. Dat vindt zij ook, het is niet de bedoeling dat het tankstation de lucht in gaat.
En daarom bel ik maar de pech-service van de verzekering. “Maar stuur me geen oplader, want die kan de auto niet meenemen. Zodra we de slang afkoppelen, sist het gas ons om de oren.”
De meneer aan de lijn stelt geen prijs op mijn raadgevingen, hij wil het probleem op zijn manier oplossen: “Mevrouwtje, u hoeft niks te doen, ik zorg dat er hulp komt”.

Na een uur wachten rijdt er een oplader voor. De chauffeur heeft maar een minuut nodig om te constateren dat hij de auto niet kan meenemen, vanwege het lekkend gas.
Tja, op zo’n moment kun je maar beter kalm blijven…
Hij belt mobiel naar weet niet waar.
“Wel heb ik het nou helemaal” gilt de pomphoudster en sprint richting vastgekoppelde Lada.
“Niet bellen bij een LPG pomp, en al helemaal niet met lekkage. En dat noemt zich professioneel”.

Karen Haanstra

Met luide sirene komen de brandweer en de politie aanzetten, ingeseind door de chauffeur van de oplader.
“De boel moet afgezet worden”. De pomphoudster sluit het station, en weert morrende klanten.
Drie brandweermannen duiken in en onder de Lada, om te constateren dat zij niks kunnen uitvoeren. Er moet een LPG specialist komen.
“Die kan niks doen met een volle tank en een auto omringd door brandstofpompen” merkt de pomphoudster op.
Politie en brandweermannen willen de hele wijk afsluiten om de lekkende auto te kunnen afvoeren. Het pompstation ligt aan de toevoerweg naar Narbonne. Dat aspect lijkt de brandweermannen niet te deren, ze hebben zin in actie. De pomphoudster en ik wat minder… de pomp uren gesloten en ik laat thuis.
Ze stelt voor om te proberen met een stoot LPG de afsluitkogel op zijn plaats te krijgen. Het pompstation wordt weer operationeel gemaakt, ze drukt even op de vulknop van de LPG en koppelt de slang af, en het is stil, doodstil. Geen gesis. Herhaalde malen snuffelen een brandweerman en een politieman aan het koppelstuk van de tank: geurloos.

“Alles is hermetisch dicht, u kunt weer rijden” En daarmee eindigt het spektakel van zwaailichten rondom een zielige Lada eenzaam aangekoppeld aan de LPG pomp van een leeg tankstation.
De pomphoudster neemt de inkomstenderving vanwege de 20 minuten sluiting laconiek op.
“Ik verdien toch bijna niks aan de brandstof. Ga maar naar huis, nu de boel plat ligt, neem ik de meterstanden op van de pompen, dat moest toch gebeuren”.
Niet helemaal gerust vertrek ik met een volle tank.
Ik stop onderweg een keer om aan de LPG dop te snuffelen. Reukloos.
En ben erg opgelucht de mooie toegangsweg naar Fontjoncouse in te kunnen rijden, en thuis de motor af te zetten.
En moet de komende weken de tank leegrijden, wil ik de reparatie kunnen laten uitvoeren.

Karen Haanstra is wijnbouwer in Fontjoncouse, in de regio Corbières in Zuid-Frankrijk.
Onder de naam “Fontaine des Joncs” produceert zij wijnen van o.a. de Syrah, Carignan en de Marselan-druif.
Zij verhuurt op haar wijndomein een drietal vakantiewoningen. U kunt HIER informeren naar de beschikbaarheid en de tarieven van de vakantiewoningen.