Column – Karen Haanstra – modder

Fontaine des Joncs
Wat is er allemaal gebeurt in de maand april bij onze columniste uit Zuid_Frankrijk, Karen Haanstra.

Mijn partner zit met slecht humeur en een verstuikte enkel op de bank. Het regent, dat maakt het minder erg omdat er niet gewerkt kan worden.
Met een onhandige afstap van de tractor heeft hij zijn enkel beschadigd. Minimaal drie weken rust, en een soort skilaars om ervoor te zorgen dat voet immobiel blijft.

Fontaine des Joncs

Na een week is het droog weer en wil hij aan het werk, om de achterstand in te halen.
Op krukken strompelt hij richting de tractor. Het spuitapparaat wordt aangekoppeld. Een vrouw uit het dorp en ik lopen er naast en doen handmatig het spuitwerk.

Ik ben ongerust, de velden zijn behoorlijk nat en de modder kleeft stevig aan mijn laarzen.
En het gaat mis, en goed ook. Door al die regen is een kleine bron bovenin het veld gaan stromen. Volop water in het veld, de voorbanden verliezen grip en de tractor glijdt zijwaarts richting de 60 centimeter lager geleden rij.
Om uit die prut te komen, effenen we de grond voor de -scheef overhellende- tractor. Ondanks tegenwerpingen stort mijn partner zich ook op dat werk. Zijn voet met skilaars is ingepakt in een plastic zak. Het werk is voor niks: de bron doorweekt de vers opgebrachte aarde en het wordt een grote glibberboel. Dus moet het spuitapparaat afgekoppeld worden en in de bovenliggende rij worden gezet. Met een partner die ik verboden heb om mee te helpen. Vraag niet hoe, maar het lukt.

Bemodderd rijd ik naar het dorp, om planken en onze zoon op te halen. De eerste dag van zijn schoolvakantie begint goed. Door planken achter de wielen te leggen krijgen we de tractor uit de modder. Zestig meter lang planken verleggend lukt het de tractor uit het veld te krijgen.

Fontaine des Joncs

Daarna moeten zoonlief en ik het apparaat naar de zestig meter verder staande tractor zien te krijgen. Een vreselijke klus, door het gewicht, de glibberige bodem en het gebrek aan houvast.
Ik ben zo kwaad over de te grote risico’s die mijn partner neemt, over zijn enkel die na deze dag terug bij af is, en was zo bang voor een ongeluk, dat ik klaarblijkelijk bergen weet te verzetten.
Moet erbij zeggen, dat het aandeel van mijn zestienjarige zoon, die door de vele rugbytrainingen heel wat in zijn mars heeft, beduidend groter was dan het mijne.

Fontaine des Joncs

’s Middags zie ik er na een douche en schone kleren weer toonbaar uit, en haal mijn zus op van het vliegveld. De volgende dag staat ze in werkkleding met ons in het veld. In een emmer dragen we de mest, en met een maatbekertje krijgt elke wijnstok de juiste hoeveelheid. Mijn partner staat bij de kar, en vult onze emmers. Hij houdt zich aan het loopverbod dat hij van ons alle drie opgelegd kreeg. Met anderhalve dag zijn we klaar met het handmatig mest strooien.

Daarna geniet mijn zus (en mijn zoon) van het mooie weer en een welverdiende vakantie. En is het humeur van mijn partner aanzienlijk verbeterd doordat er geen achterstand meer is in het werk.
Een week later zit mijn partner alweer op de tractor: de grond licht ploegen. Bij het controlebezoek aan de arts wordt daar natuurlijk met geen woord over gerept. Nog acht dagen langer aan de medicijnen en in de rust, omdat de enkel nog niet goed hersteld is.

Je kunt in Frankrijk in de agrarische sector een ziektewet uitkering vragen, na een week onbetaald ziek zijn ontvang je 20 euro per werkdag. Daar kun je dus geen vervanger van betalen. En je bent verplicht zelf thuis te blijven. Vandaar dat bijna geen agrariër deze uitkering aanvraagt.
Het mag dan ook geen wonder zijn, dat zoveel agrariërs rond de pensioenleeftijd versleten zijn.
“Het is maar goed, dat we de boel gaan verkopen” zei ik bij het afscheid tegen mijn zus, “want op zo’n manier wil ik mijn partner niet nog een paar jaar zijn gezondheid om zeep zien helpen”.

Karen Haanstra is wijnbouwer in Fontjoncouse, in de regio Corbières in Zuid-Frankrijk.
Onder de naam “Fontaine des Joncss” produceert zij wijnen van o.a. de Syrah, Carignan en de Marselan-druif.
Zij verhuurt op haar wijndomein een drietal vakantiewoningen. U kunt HIER informeren naar de beschikbaarheid en de tarieven van de vakantiewoningen.