Column – Karen Haanstra – de eindstreep komt in zicht

Karen Haanstra
De (laatste) oogst is in volle gang bij Karen in Zuid-Frankrijk.

De dagelijkse inspecties van de afrastering en de draden waar stroom op staat, is op gang gekomen.
De late bloei heeft er in het voorjaar voor gezorgd, dat we wat achter zijn op de normale oogstdatum. Op 17 september is het zover, er kan geoogst worden. Met dezelfde ploeg als vorig jaar. ’s Ochtends is het werk nog te doen, maar de middagen….soms over de 35 graden! Elke twintig minuten een waterpauze om het door transpiratie verdwenen vocht aan te vullen.
Dag na dag prijzen we ons gelukkig, dat het droog blijft. We nemen de hoge temperaturen op de koop toe.
Door het natte voorjaar zijn er haarden van ziektes op de bladeren. Zolang het droog blijft, riskeren we niets. Maar er is weinig slecht weer voor nodig, om deze ziektes de druiven te doen verrotten.
We hadden alleen in de eerste week materiaalpech. Dat hoort ook bij een oogst. Met wat reserve onderdelen in de schuur, konden we de pech aan de pomp ter plekke zelf verhelpen.

De nieuwe eigenaar hielp veel mee. Hij heeft geen ervaring in de wijnbouw. Door overal bij te zijn en mee te werken, doet hij een schat aan ervaringskennis op. Voor mijn partner is zijn aanwezigheid een uitkomst. Ondanks pijnstillers heeft hij lichamelijke klachten. Met dagen van twaalf uur werken is het fijn wanneer een extra kracht de taken verlicht.

Vanaf eind september stijgt het suikergehalte per dag.
Had mijn partner in het begin kopzorgen over het potentieel alcoholpercentage (dat hij over de 12.5 procent wil hebben), halverwege de oogst had hij dezelfde zorgen, maar ditmaal over te hoge cijfers: sommige velden haalden een potentieel gehalte van 17 procent. Dat wordt wel een erg koppig wijntje!
Het probleem is niet zozeer een te zware wijn. Maar vanaf 15 procent kun je problemen krijgen bij het vergisten: de vergisting verloopt snel door veel suiker en dan warmt de wijn teveel op (we hebben geen koelapparaat om dat te corrigeren). Te warm is een verlies aan aroma’s, en met 35 graden sterven de gistcellen die de suiker in alcohol omzetten. Een soort collektieve zelfmoord.
En dan zit je met een wijn waarvan de fermentatie is gestopt en een hoge waarde aan restsuikers. Zo’n wijn is onverkoopbaar. En dan hoop je met nieuwe gist de fermentatie weer op gang te krijgen.
We hadden nog een veld met een ander ras druiven dat een lager suikergehalte heeft. Dat is dan de enige remedie: er een “gemengd” vat van maken, om het gemiddelde cijfer onder de 15 procent te krijgen. Normaal vergist je de druiven per ras. Om ze vervolgens bij de assemblage te mengen. Wil je een AOP -label krijgen, dan moeten er minimaal twee rassen bij elkaar worden gedaan.
Nou, die zitten dan nu al fijn samen in hetzelfde vat!

Karen Haanstra

Op zaterdag 6 oktober staan we in het laatste veld. Onze zoon is er ook bij.
Samen met zijn vader knippen ze van de allerlaatste wijnstok in het allerlaatste veld de allerlaatste druiven. En beëindigen daarmee samen een bestaan als wijnbouwer dat generaties heeft geduurd…

Het zijn van die dubbele momenten: voor mijn partner is het beter, dat hij stopt met dit werk, dat te zwaar is geworden. Maar het zou mooi zijn geweest, wanneer mijn zoon de traditie in gang had gehouden, door op zijn beurt ook wijnbouwer te worden.
Maar hij is pas 16 jaar. Te jong om een eigen bedrijf te runnen. En zijn vader redt het lichamelijk niet, het werk nog negen jaar te doen, zodat de zoon 25 jaar is, zijn studie heeft voltooid en een paar jaar mee heeft gewerkt op het bedrijf.
We besluiten onze laatste oogst met een uitgebreide maaltijd met onze plukkerploeg. Voor ons zit het werk er nog niet op: oktober is de persmaand.
En geloof het of niet, de dag na de oogst stortte de regen bij bakken uit de hemel…

Karen Haanstra is wijnbouwer in Fontjoncouse, in de regio Corbières in Zuid-Frankrijk.
Onder de naam “Fontaine des Joncs” produceert zij wijnen van o.a. de Syrah, Carignan en de Marselan-druif.
Zij verhuurt op haar wijndomein een drietal vakantiewoningen. U kunt HIER informeren naar de beschikbaarheid en de tarieven van de vakantiewoningen.

Karen Haanstra
#wijn #wijngekken #column #wine #