Watertekort

In de winter hebben we geen watertekort, maar afgelopen zomer stonden de rivieren bijna droog en in deze droge zomer liep het watertekort enorm op.


Lees verder na de advertentie exaro

Het zijn tijden van extremen. Het ene moment is het kurkdroog in de zomer en het andere moment valt het met bakken naar beneden. Afgelopen zomer is het dan ook niet zo droog geweest in de afgelopen 500 jaar. Of dat waar is weet ik niet, ik las het ergens. Maar het zou mij niets verbazen…

Alles komt tot stilstand. Boten varen niet meer op de rivieren en er was zelfs bijna een moment dat dat het water op rantsoen zou gaan, ellende dus.

We kunnen dan wel minder douchen of minder de tuin sproeien, maar tijdens het produceren van voedsel wordt ook enorm veel water gebruikt en wat dacht je van al die fabrieken die zoveel water gebruiken. Zo las ik laatst dat er voor het maken van 1 glas wijn maar liefst 109 liter water nodig is. Een klein deel daarvan gaat in het flesje, maar het overgrote deel is nodig voor het productieproces en het regenwater wat de plant opneemt. Dan kom je uit op 109  liter dat nodig is voor een glas wijn. Maar, er zijn producten die nog meer water gebruiken en ik heb alles maar even op een rijtje gezet.

1 kopje koffie: 132 liter

1 kopje thee: 27 liter

1 glas melk: 255 liter

1 glas bier: 74 liter

1 glas wijn: 109 liter

1 liter cola 70 liter

In de bovenstaande tabel staan alleen nog maar de drankjes. Etenswaren verbruiken nog veel meer water. Gaat dat ten koste van al het water in de wereld? In heel Europa was er een watertekort en dat zal nog veel meer oplopen.

Hieronder vind je de etenswaren die het meeste water opslokken en die je maar beter kunt laten liggen:

1 kg avocado’s: 1.300 liter

1 kg bananen: 790 liter

1 kg appels: 822 liter

1 kg tomaten: 214 liter

1 kg rietsuiker: 1.782 liter

1 kg rijst: 2.497 liter

1 kg aardappelen: 287 liter

1 kg gedroogde pasta: 1.849 liter

1 kg rundvlees: 15.415 liter

1 kg kaas: 5.100 liter

Als je water wil besparen, is het dus slim om minder vlees en zuivel te eten of te drinken, maar misschien is het nog slimmer om bepaalde etenswaren te laten liggen. Of, als je het eet, zo weinig mogelijk weggooien. Met rijst is dat heel gemakkelijk om een juiste hoeveelheid te koken, gewoon de rijst afwegen, dat doe ik al jaren. Dat is ook nog eens goed voor de lijn, want dan eet je niet zoveel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *