Is een goedkope wijn een slechte wijn?

een goedkope wijn hoeft geen slechte wijn te zijn

Is een goedkope wijn een slechte wijn? Vaak wel, maar uiteraard zijn er uitzonderingen en die ga ik graag uitleggen.

Vorig jaar was ik in de Jura en bevangen door het hete weer loop ik de supermarkt in en wat kom ik tegen: veel aanbiedingen en nog meer aanbiedingen. Aanbiedingen van toiletpapier, waar ik totaal niets mee heb, maar soms zeer noodzakelijk is. Aanbiedingen van etenswaren en veel aanbiedingen van wijn en ook veel goedkope wijn.

Bij de wijnen beginnen de stopsignalen te flikkeren en gaat bij mijn winkelwagentje de rem erop. Aanbieding van wijn uit de Jura, wijn uit de Côtes du Rhône, Bordeauxwijnen (zeker Bordeaux, want die kun je tegenwoordig kopen voor een prikkie).
Snel gingen mijn ogen van links naar rechts en van boven naar beneden. Schichtig keek ik naar de andere winkelende mensen en wat die allemaal in hun karretje gooiden. Niet dat mij iets uitmaakt, want ik heb toch wel een meer dan gemiddelde kennis van wijn en wijnzaken.
Langzaam aan beginnen de medailles in mijn ogen te branden die allemaal prijken op de etiketten. Het lijkt gek, maar in Frankrijk lijken de medailles meer aanwezig dan in Nederland. Bronzen, zilveren en goudkleurige medailles stonden op veel etiketten. Ik zag daar meer medailles dan op de Olympische Spelen. In een schap zag ik een eenzame fles wijn staan uit de Côtes du Rhône, een Vieilles Vignes en wel een met een Zilveren Medaille, en dan die prijs? Die fles was maar € 2,95

Een goedkope wijn hoeft niet slecht te zijn

Een goedkope wijn als deze Côtes du Rhône van € 2,95 met een Zilveren Medaille én gemaakt van oude wijnstokken. Voor die prijs is er niet eens budget om de juryleden om te kopen.

Naast mij stond een vrouw van middelbare leeftijd. Aan haar uiterlijk te zien was het een Franse vrouw. Die vrouw had ook duidelijk interesse voor die goedkope Côtes du Rhône Vieilles Vignes. Voordat die vrouw naast mij die wijn kon bemachtigen had ik de fles al in mijn handen. Opgewekt zette ik de fles in mijn karretje en rekende ik het wonderschone goedkope wijntje af.

Op de camping aangekomen was ik natuurlijk enorm nieuwsgierig naar die wijn en toen de 5 in de klok zat nam ik een glaasje. Na een snelle conclusie van die wijn kon ik alleen maar tot de conclusie komen dat het zeker geen slechte koop was, sterker nog: ik vind het jammer dat ik niet nog een fles had kunnen bemachtigen.

Eigenlijk kan het niet, zo’n goedkope wijn

Eigenlijk kan het niet, zo’n goedkope wijn. Je betaald in Nederland al snel zo’n € 1,50 voor de fles, de kurk, het bottelen, de wijnboer enz. enz.

Deze goedkope Rhônewijn was van het zeer grote wijnjaar 2016 en heeft veel rondeur ondanks de berg van tannine die erin zit. Een mooie fruitigheid die zich kan meten met een Villages Rhône. Goede volle body, maar de afdronk eindigde jammer genoeg heel zwak.

Niettemin een heel goede wijn voor die prijs. Het is wel sneu dat de wijnboer duidelijk niet de prijs heeft gekregen voor zijn wijn en dat je dat zeker volgend jaar of een van de jaren daarna terug zal zien, want zo kan je geen bestaan opbouwen of onderhouden.

Een gedachte over “Is een goedkope wijn een slechte wijn?”

  1. Tip voor prima slobberwijn voor weinig: stap in Frankrijk de Lidl in, kijk van welke wijn er het meeste staat en neem die. Ik sleep jaarlijks tientallen liters hiervan mee naar huis..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *