Sulayr 2019; nog steeds medaillewaardig!

Sulayr 2019 van Granada wijnen. Een toppertje!

Op 2 februari 2020 heb ik u reeds op de hoogte gesteld van mijn bevindingen van de Sulayr 2018; een Spaanse TOPwijn die door veel professionele wijnproevers, zoals Cees van Casteren MW, de hemel werd ingeschreven. Niet de minste! Nu is de jaargang 2019 aan de beurt!

Als u die conclusie, waarbij overigens Sulayr 2018 een welverdiende GOUDEN WIJNGEKKENMEDAILLE  had verdiend, nog eens wilt teruglezen, dan klik u gewoon even HIER.

Maar de voorraad van het wijnjaar 2018 is op en is er weer een nieuw jaar aangebroken.

Cees zal niet elk jaar met een wijngids met daarin de 400 beste wijnen onder de 25 euro komen, maar natuurlijk zijn wij bereid om de jaargang 2019 eens onder de loep te nemen. Graag zelfs, want dan kan je ook een oordeel geven of er misschien sprake is van een structurele goede wijn of dat de jaargang 2018 een piekjaargang is geweest!

Natuurlijk te koop bij GRANADAWIJNEN.NL. Echter, vermoedelijk door het grote succes van de 2018, maar dat weet ik niet zeker, is de prijs licht gestegen. De 2018 kostte nog € 9,95 per fles; de 2019 variant kost € 10,95. Eurootje meer, moet kunnen…

Deze witte Spaanse wijn komt uit Andalusië. Bodega Fuente Victoria heeft deze Sulayr 2019 opgevoed en de wijngaarden liggen tussen de Sierra de Gádor en het natuurpark Sierra Nevada, op zo’n 800 tot 1500 meter. De wijn is gerijpt op gist (sobre lias). De cuvéenaam ‘Sulayr’ komt trouwens van de Moorse benaming van de Sierra Nevada: ‘de zonnebergen’ (Latijn: Mons Solaris). 

Sulayr 2019 is een blend van de Macabeo en de Jaén Blancadruif en heeft een alcoholpercentage van 13%.

Laat de wijn spreken! (Ben benieuwd…)

Sulayr 2019

De kleur van deze witte Spaanse wijn is licht geel/witgoud over de tong. Witgouden jonge fonkeling in de rand. Verder kraakhelder en zuiver. Leuke jonge kleur. (2,8)
In de neus laat Sulayr 2019 zien dat het van vele markten thuis is, want diverse fruittonen komen langs de revue. Abrikoos, grapefruit, perzik laten zich zien. Een speels genot, die zich soms in vol ornaat presenteert en zich dan weer meer op de achtergrond houdt. Best vol. De neus komt dus af en toe goed en soms matig los. (3,8)
Op de tong een complexe wijn. Een mooi samenspel van fruit, lichte specerijen, lichte kruidigheid en zachte, doch wel licht aanwezige zuren. Grapefruit, groene appel en perzikfruit met een lichte hint naar abrikoos. Dat gecombineerd met een licht wit pepertje. Zachte, maar wel aanwezige zuren houden de wijn heerlijk fris en in balans. Best intens, met voldoende breedte en diepte. De afdronk is breed, lichtjes bitter (grapefruit) met een licht wit pepertje voor de bite. (6,8)

In mijn beleving was de 2018 zachter en smoother dan de 2019 lichting. Qua intensiteit en diepgang merk ik weinig verschil. Is prima! Teruglezend was ook de kleur was dieper (klik hier voor de proefrecensie van Sulayr 2018). Neemt niet weg dat we hier nog steeds te maken hebben met een heerlijke complexe Spaanse witte wijn die breed inzetbaar is. Kan je echt je wijnvrienden voorzetten! (2,3)

Sulayr 2019 verdient van mij een totaal van 15,7 punten

Sulayr 2019 is te koop voor € 10,95 (een euro duurder dan haar voorganger) en scoort licht minder, maar nog steeds voldoende om een BRONZEN MEDAILLE te winnen!

De medaille komt tot stand door een combinatie van prijs en kwaliteit. Gaat de prijs omhoog dan moet ook de kwaliteit omhoog voor dezelfde medaille.

Drinken kan u het nu en probeer er maar eens vanaf te blijven….

#Granada #sulayr #Spanje #proefrecensie 

Wijngekken.nl bestaat uit wijnkenners die hun jarenlange proefervaringen en wijnopleidingen gebruiken om wijnen van wijnverkopers te recenseren voor de consument.
Dit doen wij onafhankelijk en professioneel. Publicatie volgt op de social media waar Wijngekken.nl TIENDUIZENDEN volgers heeft!
Heeft u interesse om ook uw wijnen te laten recenseren door Wijngekken.nl of bent u geïnteresseerd in advertentiemogelijkheden, neem dan  contact op met info@wijngekken.nl en wij nemen zo spoedig als mogelijk contact met u op.

Wijngekken…een neus voor goede wijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *