Pinot Noir Terres Rouge, AC Elzas, jaar 2016, Frankrijk

Pinot Noir Terres Rouge, AC Elzas, jaar 2016, FrankrijkPinot Noir Terres Rouge?  Denk je aan de Elzas, dan denk je aan de mooie witte wijnen… Maar Pinot Noir is toch een blauwe druif?

Ja, in eerste instantie zou je niet denken aan een Pinot Noir uit de Elzas, maar de Pinot Noirdruif houdt van wat koelere klimaten en ook van een heerlijk zonnetje en dan zit ze gebakken in de Elzas.

De Elzasstreek heeft de meeste zonne-uren per jaar in Frankrijk, maar omdat het vrij noordelijk is gelegen heeft het ook vrij koele nachten. Zon en een beetje koel: ideaal voor de Pinot Noir!

Pinot Noir gedijt prima daar in de Elzas

Op de website van DOMAINE ALSACE (daar is deze mooie Pinot Noir te koop) lees ik het volgende over deze wijnboer:

“André Thomas is een kleine biologische wijnproducent uit Ammerschwihr. In 2017 hebben Suzy in Gilles Thomas het wijnbedrijf overgenomen van hun vader. Ze beschikken over 6 hectaren wijngaard verdeeld over zo’n 30 arealen, waaronder enkele prestigieuze op de Grand Cru Schlossberg, Grand Cru Mambourg, Grand Cru Kaefferkopf en lieu-dit Sand. Biologisch en duurzaam werken heeft Thomas hoog in het vaandel staan.

De Pinot Noir is afkomstig van percelen met een granietbodem rondom Sigolsheim en Ammerswihr. Vanaf oogstjaar 2011 heeft Thomas serieus werk gemaakt van Pinot Noir, de opbrengst werd fors verlaag en kwaliteit werd elk jaar beter. De wijn heeft een groot bewaarpotentieel en is zonder meer één van onze favorieten.”

Allemaal ingrediënten die duiden op een mogelijke kwaliteitswijn, maar dat moet nog wel even onafhankelijk beproefd worden. Laat de wijn voor zichzelf spreken….

Verkrijgbaar bij Domaine Alsace voor de prijs van € 15,95 en wist u dat Harold Hamersma deze wijn een 8,5 heeft gegeven..?

Pinot Noir Terres Rouge 2016

De kleur van deze Pinot Noir Terres Rouge 2016 is warmrood over de tong en overgaand in rozerood in de rand. De diepte is goed. Redelijke kleur. (2,7)
In de neus laat deze Elzasser Pinot Noirwijn subtiele rode besjesfruit zien met framboos. Zacht en rond en zeker rijp. De neus komt redelijk los. (4,0)
Pinot Noir Terres Rouge 2016 is op de tong een vriendelijke wijn; een vrouwelijke wijn die zacht en mooi rond overkomt. Sappige rode besjes met framboos. Rijp en met zacht frisse zuren. Goed op de mid-palate en goed in de diepte en breedte. Goed intens. Ook wat lichtjes laurier. Een sappige goede tot brede zacht fruitige en ronde afdronk. (7,2)
Pinot Noir Terres Rouge 2016 is een vriendelijke vrouwelijke wijn die mooi rond en zacht overkomt. Mooi in balans. (2,5)

Pinot Noir houdt van een wat koeler klimaat en heeft zijn plekje wel gevonden daar bij André Thomas in de Elzas. Een erg mooie wijn en daarom verdient zij een mooi puntenaantal van 16,4 punten, 88-PP en ***½*. Gelet op de prijs/kwaliteitverhouding scoort zij ook nog eens een BRONZEN medaille en is heerlijk nu al te drinken en zeker houdbaar tot 2022.