De Ocho Rkatsiteli wordt gemaakt van de Rkatsiteli druif. Rkatsiteli is een van de oudste druivenrassen in de wereld. Daarnaast is het een druif voor verschillende soorten wijnen.
Rkatsiteli vindt zijn oorsprong in wijnland Georgië en is een van de oudste druivenrassen in de wereld. In Georgië werden kleischepen gevonden met zaden van Rkatsiteli druiven die dateren tot 3000 voor Christus.
Het druivenras Rkatsiteli was populair in de voormalige Sovjet-Unie. In de Sovjet-Unie was in die tijd een enorme vraag naar wijn en in die hoogtijdagen was de Sovjet-Unie verantwoordelijk voor meer dan 18% van de wijnproductie. Al die wijnen werden naar alle landen in de unie geëxporteerd en Rkatsiteli was een van de meest aangeplante druivenrassen. In Kakheti was de Rkatsiteli ook mateloos populair en toen waren het hoofdzakelijk zoete dessertwijnen. Deze wijnen werden op dezelfde manier gemaakt als port. Nog later is er geprobeerd om van de Rkatsiteli mousserende wijnen te maken, maar dat is geen succes geworden. Door het hoge alcohol en de toch té lage zuurgraad was dit een fiasco.
Rkatsiteli in de rest van de wereld
Buiten Georgië is de Rkatsiteli een populaire druif in andere Oost-Europese landen zoals Rusland, Bulgarije, Moldavië, Roemenië, Macedonië, Azerbeidzjan en Oekraïne.
De hoge zuurgraad van de druif is gevoelig voor de wijn en maakt het overdreven scherp dus wijnmakers proberen de druiven zo laat mogelijk te plukken om het suiker evenwicht en de zuurgraad maximaal te compenseren. In de meeste regio’s van Oost-Europa oogst men meestal in het midden van oktober.
De Ocho Rkatsiteli is een moderne wijn. Een modern etiket met een zeer oude manier van wijn maken, het wijn maken gebeurt in de Qvevri. Deze wijn is te koop bij Ghvino in de winkel in Purmerend of op https://ghvino.nl/product/ocho-rkatsiteli/ voor € 17,95.
Geproefd:
Ocho Rkatsiteli, een kruidige sensatie uit de Qvevri
Kleur: de kleur van de Ocho Rkatsiteli is lichtgeel op de tong. In de rand is de kleur mooi diep goudkleurig met een oranje zweem / 2,8
Neus: de neus is heel verleidelijk met een vrouwelijke charme. De neus is complex, verleidelijke zachte fruittonen en toch komt ze pittig over. Als fruittonen vind ik gedroogde sinaasappel, gedroogd tropisch fruit, amandel en hazelnoot. De neus is diep en goed vol / 4,1
Smaak: de smaak is in het begin iets drogend in de mond van de schiltannines. Als ik iets doorproef dan merk ik sinaasappelschillen, gedroogde zuidvruchten, zoute drop en een combinatie van amandel en hazelnoot tonen op. De smaak heeft een kruidigheid en dat is een mengeling van zoete kruiden en groene kruiden. De body is medium vol en mondvullend. De afdronk is lang en met een iets drogend einde / 7,6
Mijn eindoordeel over de Ocho Rkatsiteli uit 2019:
Rkatsiteli en Qvevri lijkt wel een gouden huwelijk. De zuurgraad verdwijnt iets uit dit mooie druivenras en je krijgt er veel andere smaken en geuren voor terug. Oranje wijnen zijn complexe wijnen en (nog steeds voor mij) moeilijk te beschrijven, maar ze zijn o zo interessant. Om die reden noem ik het ook een vrouwelijke charme. Vrouwen zijn soms ook heel complex en voor een mannenbrein moeilijk te begrijpen (in ieder geval voor mij). Maar oranje wijnen zijn zo mooi dat je ze zeker één keer in je leven geprobeerd moet hebben en dat geldt ook voor deze mooie Ocho Rkatsiteli / 2,2