LePlan Vermeersch GT-C 2020; laat de wijn spreken!

LePlan Vermeersch GT-C 2020 is één van de topwijnen uit het assortiment van de familie Vermeersch.

LePlan Vermeersch GT-C 2020 heb ik al eens eerder mogen proeven en wel in 2022 en op 17 april 2022 publiceerde ik mijn bevindingen (lees HIER mijn proefrecensie).

Nu zijn we ruim 1,5 jaar verder en wederom staat deze wijn op onze proeftafel. Het is een voorrecht om deze wijn nogmaals te proeven.

Toen stipte ik al aan dat deze wijn, ondanks dat de druiven gewoon in het Rhonegebied geplant staan, geen AOP Rhone genoemd mag worden. Ik heb aan Ann Vermeersch gevraagd hoe dit nu mogelijk is, want aan de kwaliteit kan het zeker niet liggen.

Ann: ” De Carignan druif is maar voor 20% toegelaten in CDR blend. Dus moet een 100% Carignan wijn sowieso in VDF gedeclasseerd worden. “


Lees verder na de advertentie exaro

Dus, als je even wat afwijkt van de regeltjes, dan word je daarvoor gestraft. Dat is terecht, maar in dit geval vind ik het toch een te stringent beleid. Alle creativiteit wordt beperkt terwijl je zal lezen dat dit gewoon een fantastische wijn is op alleen een Carignan basis! Jammer, maar het zij zo…

Zoals al gezegd: geen AOP Rhone, maar gedegradeerd naar Vin de France, omdat een Rhone wijn maximaal 20% aan Carignan mag bestaan. 

Te koop bij Vermeersch (14% aan alcohol) of bij de vele verkooppunten voor € 15.

LePlan Vermeersch GT-C 2020

De kleur van deze Carignan wijn van de familie Vermeersch ziet er, zoals altijd, weer prima uit. Vitaal, levendig en krachtig, maar niet zo diep als normaal. Vol donkerrood over de gehele tong en in de rand levendig vol rood. De diepte is diepdonker, maar niet zo diepdonker als anders. Toch een beste, volle donkerrode kleur. (2,9)
De neus van LePlan Vermeersch GT-C 2020 laat onmiskenbaar rood en zwart bramenfruit los. Voldoende fruit dat omlijst wordt met wat ruw eikenhout en wat donker chocolade. Kruidig. Zwarte peper. De neus is vol en komt redelijk goed tot goed los. (4,0) 
Op de tong is deze LePlan Vermeersch GT-C 2020 nog wat plakkerig (tannine), maar goed rond en zeer fruitig. Ook hier komt het bramenfruit je tegemoet. Verzacht door de houtopvoeding. Ook vol framboos. Wat specerijen in de vorm van zwarte peper en lichtjes eucalyptus met op de achtergrond wat hout en wat kruiden (tijm en laurier). Vol op de mid-palate en goed in breedte en diepte. De afdronk is breed en smakelijk. (7,4) 

Met deze GT-C 2020 heeft de familie Vermeersch weer een mooi product op de markt gezet. In mijn beleving wat minder krachtig als in andere jaren, maar dat heeft geen invloed op de complexiteit, of de smakelijkheid. Dat heb je met wijnjaren; geen één jaar is hetzelfde. De hand van de meester is duidelijk herkenbaar, want ook hier weet men de druiven tot het uiterste te bewegen en ondanks het feit dat de appellation niet verder komt dan een Vin de Table; laat u niet van de wijs brengen door de regels van de overheid, want wat zegt een appellation? Laat de wijn spreken en Vermeersch laat de wijn spreken! (2,3)

LePlan Vermeersch GT-C 2020 verdient een totaal van 16,6 punten.

Drinken kan u het nu. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *