Flor de Nelas, een witte Dao met stijl en kwaliteit

Flor de Nelas, een witte Dao met stijl en kwaliteit

De Flor de Nelas is een witte Dao wijn en dat terwijl de Dao-streek bekend is om zijn rode wijnen. De witte Flor de Nelas heeft authenticiteit, karakter en een fruitige complexiteit.


Lees verder na de advertentie exaro

De wijnregio Dao ligt in het midden van het noordelijke deel van Portugal. Dao is omringd aan drie kanten door bergketens van de Serra da Estrela. Deze bergketens bestaan hoofdzakelijk uit graniet en hier dankt het wijngebied Dao dan ook zijn typiciteit aan. De regio Dao heeft wel veel regen in het najaar en in de winter. De wijnranken hebben hier profijt van want de zomer is er droog. Die droge periode duur tot een maand na de oogstijd. Door de toplaag van zand heeft deze streek ook een goede drainage. Eigenlijk heeft dit wijngebied perfecte condities om wijn te maken.

Dao en zijn subregio’s:

Er zijn zeven subregio’s binnen het Dao gebied die belangrijk zijn. Die subregio’s in het Dao wijngebied zijn Alva, Besteiros, Castendo, Serra da Estrela, Silgueiros, Terras de Azurara, Terras de Senhorim.

Het wijngebied Dao heeft veel blauwe druivenrassen en hierdoor ook veel rode wijnen. De belangrijkste druivenrassen zijn de Touriga Nacional en de Tinta Roriz. Daarnaast staan er nog de Jaen, Alfrocheiro Preto en Encruzado aangeplant. De maximaal toegestane opbrengst per ha in DAO is 70 hl/ha (voor wit 80 hl/ha) en door deze regel krijg je volle en meer complexe wijnen.

Vroeger stonden de witte wijnen bekend als over geoxideerde wijnen. Tegenwoordig is de stijl veel moderner met frisse en fruitige tonen. Door het gebruik van de Malvasia Fina krijg je buiten de frisse tonen ook veel aromatische tonen. Deze combinatie wordt als complex ervaren. De Encruzado wordt voornamelijk gebruikt voor wit waarvan enkele geblend met Malvasia Fina en Bical.

De Flor de Nelas kun je kopen bij Alentejo wijnen (de Portugal specialist van Nederland) op https://www.alentejowijnen.nl/winkel/flor-de-nelas-branco/?doing_wp_cron=1617804233.2599608898162841796875 voor de prijs van € 10,95.

Geproefd:
Flor de Nelas, een witte Dao met stijl en kwaliteit

Kleur: de kleur van de Flor de Nelas is vrij licht strogeel op de tong. In de rand is de kleur licht witgoud / 2,6

Neus: in de neus vind ik fris citrusfruit met een ondertoon van roomboter. Als fruittonen vind ik veel steenfruit met perzik en zoete abrikoos. De neus is gereserveerd en toch complex, diep en medium vol. Later komt de neus best los in het glas / 3,7

Smaak: de smaak is een wat ander verhaal. Hier is ook het citrusfruit de baas, maar met tonen van noten (walnoot en hazelnoot) en de smaak komt wat aromatisch en hierdoor wat zoetig over met bloemige tonen van jasmijn en viooltjes en ijzermineraal. De body is goed vol, maar niet overdreven. De afdronk is mooi lang en complex / 7,2

Mijn eindoordeel over deze witte Dao wijn uit Portugal:
De Flor de Nelas komt uit het wijnjaar 2018 en het is een heel plezierige en complexe wijn met veel verschillende tonen. De fruitigheid en kruidigheid staat centraal en dat komt door de druivenrassen Malvasia Fina, Encruzado en Cerceal. Deze inheemse en oude druivenrassen zie je tegenwoordig niet veel meer in Portugal en dat maakt deze wijn zo uniek / 2,2

Dus geef ik deze mooie complexe Flor de Nelas uit Dao een totaal van 15,8 punten en een dik verdiende Bronzen WijnGekkenMedaille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *