Encruzado van Pedra Cancela, zomerse complexiteit

De Pedra Cancela wijnen zijn allemaal topwijnen. Niet voor niets zijn veel van zijn wijnen bekroond met internationale medailles. 

De Pedra Cancela wijnen zijn allemaal topwijnen. Niet voor niets zijn veel van zijn wijnen bekroond met internationale medailles. 


Lees verder na de advertentie exaro

De Encruzado druif is een witte druif die alleen in de Dão is aangeplant. De bergen dienen als een natuurlijke bescherming tegen het slechte weer dat van de Atlantische oceaan af komt. De Encruzado druif geniet van dit heerlijke klimaat en presteert goed op de granieten bodem van de streek. Al is het voor vele andere druivensoorten een uitdagend gebied om succesvol in te groeien, de Encruzado lukt het wel. Door de ligging op 400 m tot 500 m boven de zeespiegel zijn de Encruzado wijngaarden blootgesteld aan grote temperatuurverschillen wat weer goed is voor de frisheid en de complexiteit. 

Pedra Cancela is een wijnbedrijf in de regio Dão in Portugal. Het bedrijf produceert verschillende soorten wijnen, waaronder Pedra Cancela Encruzado. Het bedrijf heeft 75 hectare wijngaarden tussen Viseu, Mangualde, Nelas en Carregal do Sal. Pedra Cancela heeft een tiental jaar geleden wijngaarden gekocht in Carregal do Sal genaamd Pedra Cancela – Vinha da Fidalga, daar komt ook deze Encruzado vandaan. Carregal do Sal is een gemeente in het Portugese district Viseu. Het heeft een oppervlakte van 116,89 km² en telt rond de 10.000 inwoners. 

De oogst van druiven vindt meestal plaats tussen eind augustus en midden oktober. De druiven zijn rijp als het suiker- en zuurgehalte van de druiven een goede balans hebben. De suiker is nodig voor de vorming van alcohol en de zuren zorgen mede voor de complexiteit van de wijn. 

Pedra Cancela is een familiebedrijf dat de kennis van verschillende generaties die aan de wijngaard en Dão-wijn zijn gewijd, samenbrengt. Het bedrijf behoort tot de Gouveia-familie, die al enkele generaties een passie voor wijn heeft. Voor vele jaren werden de druiven verkocht aan andere wijnhuizen, maar in 1999 nam Joao Paulo Gouveia het roer over om wijnen onder hun eigen label te produceren en dat gebeurt niet zonder succes. 

De Encruzado is te koop bij Alentejowijnen op https://www.alentejowijnen.nl/ 

Geproefd: 
Encruzado van Pedra Cancela, zomerse complexiteit 

Kleur: de kleur van deze witte Encruzado is bleek strogeel op de tong. In de rand is de kleur bleek met witgoud / 2,6 

Neus: fijne subtiele tonen van peer, gele appel, kalk en wat bloemen en een aromatische kruidigheid strelen de neus. De neus is vettig en verfijnd, diep en medium vol. Later komt de neus mooi los in het glas en openbaart zich tot verfijnd / 3,7 

Smaak: de smaaktonen komen overeen met de tonen van de neus. Alles is verfijnd aan deze wijn met mooie zuren en een medium complexiteit. De body is medium vol en mondvullend. De body loopt door naar een lange complexe afdronk / 6,8 

Mijn eindoordeel over de Encruzado van Pedra Cancela uit de Dão: 
Dão had al een plekje in mijn hart en dat plekje is de afgelopen weken zeker gegroeid. De wijnen van Pedra Cancela hebben mij volledig weer weten te overtuigen aan de wijnen uit deze prachtige wijnstreek. Het zijn verfijnde en complexe, maar ook volle wijnen die deze – helaas bijna vergeten – streek voortbrengt. Dão is de moeite waard om eens winkelend te bezoeken en heerlijk thuis van te genieten / 2,1 

Dus geef ik de Encruzado van Pedra Cancela een totaal van 15,2 punten en een Bronzen WijnGekkenMedaille 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *