X(avier) Cuvée Anonyme 2010; prima spul!

X(avier) Cuvée Anonyme 2010 komt van de beroemde wijnmaker Xavier Vignon, een pionier op het gebied van wijn maken.

Xavier Vignon is een uitzonderlijke wijnmaker en wordt al meer dan twintig jaar beschouwd als één van de grootste specialisten in de zuidelijke Rhône-vallei.

Na zijn studie oenologie in Montpellier reisde Xavier Vignon door de wijngaarden van Frankrijk en Australië. Verliefd op de Rhône-vallei richtte hij in 1996 in de Vaucluse een oenologielaboratorium op. Sinds 2016 wijdt Xavier Vignon zich volledig aan de creatie van zijn eigen wijnen. Als liefhebber van grote terroirs en druivenrassen vinifieert en mengt Xavier Vignon wijnen die zich onderscheiden door hun unieke stijl.

Elke cuvée gesigneerd Xavier Vignon weerspiegelt nauwkeurig dit verlangen om de identiteit van de grote terroirs van de Rhône te onthullen, terwijl het tegelijkertijd zijn eigen identiteit heeft: de Xavier Vignon identiteit. Van de Signature cuvées die de typiciteit van de Rhône-vallei crus in Gigondas en Vacqueyras illustreren tot de exclusieve creaties die alle creativiteit van Xavier Vignon belichten, zoals de Anonymous cuvée, en niet te vergeten de cuvées van de Arcane collectie, beloven de wijnen van Xavier Vignon de wijnliefhebbers een ongelooflijke zintuiglijke en smaakvolle ervaring. (Bron : https://www.millesima.com/nl/producer-xavier-vignon.html )

X(avier) Cuvée Anonyme 2010 is een Chateauneuf du Pape (AOP) en ik heb zelf deze wijn destijds gekocht bij Wine in Black voor de prijs van
€ 29,95. De wijn heeft een alcoholpercentage van 14,5% en Robert Parker heeft deze wijn destijds gewaardeerd met 95/100 punten.

Laat de wijn spreken!

X(avier) Cuvée Anonyme 2010

De kleur van deze X(avier) Cuvée Anonyme 2010 ziet er prima uit. Donkerrood over de tong en overgaand naar warm rood in wat bredere rand. In de uiterste rand wat ontwikkeling. De diepte is donker tot diepdonker. Goede kleur. (2,8)
In de neus van deze cuvée-Pape is direct het hoge concentraat en de intensiteit te merken. Zeer rijp bramenfruit. Een zachte en lichte omlijsting van eikenhout. De neus komt redelijk los. (4,0)
Op de tong is X(avier) Cuvée Anonyme 2010 prima op dronk. Mooi zacht en vol in z’n fruit. Superrond. Rode en zwarte bessenfruit en wat bramenfruit. Maar ook wat licht bosgrond en kruiden. Licht drogend. Ietsjes alcohol. Lichte houtkenmerken. Op de mid-palate is het goed tot breed en ook met de diepte en breedte is het prima gesteld. Goede intensiteit, maar haalt het echt niet bij de intensiteit van de LePlan Vermeerschwijnen. De afdronk is zacht, rond en smooth. (7,3)

X(avier) Cuvée Anonyme 2010 is een prima Chateauneuf du Pape. Mooi ontwikkeld en een zeer prettige wijn om te proeven. Mooie kleur en een zeer rijpe neus. Op de tong voldoende in smaak en intensiteit, maar zoals gezegd, geen Vermeersch intensiteit. Is dat erg? Nee, want elke wijnmaker heeft zijn eigen methodes en Xavier Vignon heeft zo zijn eigen ideeën, maar misschien is het eens een goed idee dat sommige wijnmakers eens bij de familie Vermeersch langsgaan om ook hun kant van de wijnwereld te ervaren? (2,3)

PS Robert Parker heeft deze wijn in de jonge versie geproefd en heeft het 95 punten gegeven. Dit is echt teveel van het goede. Prima wijn, maar 95 punten..? Nee!

X(avier) Cuvée Anonyme 2010 verdient van mij een totaal van 16,4 punten

Drinken kan u het nu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *