Royal Tokaji van Gall en Gall, Tokaji, Hongarije

Tokaji Aszu
Een beroemde dessertwijn is Tokaji Aszú. Wijnen uit Hongarije met een eigen karakter en van hoge kwaliteit. Is de Royal Tokaji van Gall en Gall ook zo een wijn?

Wat voor betekenis heeft die aanduiding van het aantal puttonyos nu eigenlijk bij Tokaji Aszú? Aszú is Hongaars voor uitgedroogd. Men gebruikt voor de productie van Tokaji Aszú druiven die door de Botyris cinerea (edele rotting) overrijp en uitgedroogd zijn. Op het etiket van een fles Tokaji Aszú moet het aantal puttonyos worden vermeldt dat voor de productie is gebruikt. De puttony is een houten vat/mand met een inhoud van 20/25 kg, waarin de Aszú druiven op de rug van de plukkers wordt gedragen. De druiven in de puttony worden toegevoegd aan de droge basiswijn. Afhankelijk van de hoeveelheid die wordt toegevoegd, krijgt de wijn een aantal puttonyos. Tokaji Aszú van 5 Puttonyos moet minstens 120 gram restsuiker per liter bevatten.

Royal Tokaji is de naam van de producent van de wijn. Het huis heeft zich vlak na de val van het communistische regime gespecialiseerd in de geweldige wijnen die uit dit wijngebied in het noordoosten van Hongarije komen.
De volgende druivenrassen zijn voor deze Tokaji Aszú ingezet: Furmint, Hárslevelü en Särgamuskotály. De wijn heeft 11 procent alcohol.

Deze wijn van Royal Tokaji is verkrijgbaar in de webshop of in de winkels van slijterijketen van Gall & Gall. Een flesje met de inhoud van 500 ml kost u € 29,99.
Bestellen? Klik HIER.

Tokaji Aszu

Royal Tokaji van Gall en Gall, 5 Puttonyos Aszú uit het wijnjaar 2013

Een fraaie, licht goudgele kleur heeft deze Royal Tokaji van Gall en Gall. Helder. Intensiteit van de kleur 3,5 uit 5 voor witte wijn. In de rand bleekgeel uitlopend. Hangende tranen in het glas.
Wow, wat een intense geuren komen er uit het glas. Geuren van lijm, hars, bloemenhoning, paardenbloemen en boenwas. Muskaat, fruit van abrikozen en iets eucalyptus. Een open en complexe neus.
De intensiteit van de neus zet zich door in de mond. Vol en zoet. Honing, caramel en marmelade. Er speelt zich een een fraai samenspel af van citrusfruit en tropisch fruit. Citroen en sinaasappel tegenover mango, meloen en lychee. Dit samenspel geeft veel (zoet-zuur) spanning en complexiteit aan deze Tokaji.

Een intense zoete wijn, het is bijna nectar. De wijn komt echter niet log over door de mooie zuren. Breed en rijk van smaak. Heel mooi!

Score: 17,3 punten.

Geschat bewaarpotentieel: nu drinken tot 2028.
Royal Tokaji van Gall en Gall uit Hongarije
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #gallengall #tokaji #furmint #dessertwijn