Clos de Trias Pied Porcher 2007, AC Ventoux, Frankrijk

Clos de Trias Pied Porcher
De Noor Even Bakke van Clos de Trias maakt rode Ventoux van het allerhoogste niveau en dat proef je!

Importeur en verkoper van de wijnen van Clos de Trias, Rhône Value Wines, zegt het volgende over dit wijngoed:
“Clos de Trias (25 hectare waarvan 5 hectare nog onbeplant) is sinds 2007 eigendom van de Noorse Even Bakke en vormt een goed voorbeeld van de positieve ontwikkelingen binnen de AOC Ventoux. Bakke besluit na 14 jaar werkzaam te zijn geweest in Californië, o.a. als wijnmaker, om met zijn jonge gezin naar Zuid Frankrijk te verhuizen om een langgekoesterde droom te realiseren. Een zoektocht van ruim 2 jaar eindigt, met financiële steun van familie en bevriende investeerders, in de aankoop van Clos de Trias. Bakke combineert zijn ‘Nieuwe Wijnwereld’ ervaringen met regionale gebruiken en het gedachtegoed van Rudolf Steiner (Pfeiffer en Fukuoka). Ecocert gecertificeerd, maar zonder Demeter keurmerk (!) wordt op Clos de Trias biologisch-dynamisch gewerkt. Het domein beschikt over 37 verschillende percelen (en navenant verschillende terroirs), deels op de noordhelling van de Mont Ventoux. De basiswijnen zijn karaktervol, bieden direct veel drinkplezier én zijn sympathiek geprijsd. In de goede jaren experimenteert Bakke en brengt één of meerdere speciale cuvées op de markt, waarbij hij zich volledig laat leiden door wat hij in de kelder, vanaf het vat proeft. Een aanwinst voor de appellatie én mijn Rhône portefeuille.”

We proeven de topcuvée van Clos de Trias, Pied Porcher. Deze cuvée wordt alleen in excellente jaargangen gemaakt en 2007 was zo’n jaar. Het is een cépage wijn van 100 procent Grenache. De Grenache druiven zijn afkomstig van 50 jaar oude stokken uit een wijngaard die op het noorden is gelegen.

Clos de Trias backlabel

Rhône Value Wines is de verkoper van prachtige kwaliteitswijnen uit het Rhône gebied. Eigenaresse Marga van Winsen regelt de import zelf. Ze werkt alleen met producenten van goede naam en kleine wijnboeren die op ambachtelijke wijze en met respect voor de natuur wijnen produceren. Het resultaat is dan ook een schitterend assortiment wijnen uit de Rhône-vallei.

Ik heb indertijd voor deze Clos de Trias Pied Porcher € 34,95 neergeteld. Dat lijkt veel, maar dit “sapje” proeven betekent echt genieten van een wijn van topniveau en dat mag voor mij wat kosten!

Clos de Trias Pied Porcher 2007

Een geconcentreerde diepe, donkerrode kleur. In de rand iets bleekrood.
De neus opent zich goed. Donker rijp en zoet fruit van bramen en zwarte bessen. Ook wat tonen van vanille. Bosgrond, natte aarde en eikenhout. Wat kruiden en eucalypthus. Beetje rokerig. Best intens en rijk.
In de mond dik en vol. Een iets vettig en stroperig mondgevoel. Zwarte peper in combinatie met confiture van rijp en zoet donker fruit. Gestoofd, kruidig met wat drop en zoethout. Goed geïntegreerde zuren die op de achtergrond aanwezig zijn. Deze cuvée Pied Porcher is kolossaal en intens: een krachtpatser van de eerste orde met een talmende, warme afdronk.

Clos de Trias heeft met deze cuvée Pied Porcher een wijn van topklasse gemaakt. Dit is absoluut geconcentreerd Grenache sap. Een wijn die je naar adem doet happen.
Ik heb de wijn voor degustatie een uur van tevoren in een karaf overgeschonken om de wijn wat lucht te geven. Ik adviseer de wijn licht te koelen. Later nog eens geproefd met een stukje pittige Hervekaas en dat ging perfect samen (mondorgasme).

Topkwaliteit kost geld. Er bestaan wijnen die ook topkwaliteit bieden, maar voor een (veel) hogere prijs. Als je de geweldige kwaliteit van deze wijn afzet tegen de prijs dan is een gouden medaille hier op zijn plaats!

Score: 18,4 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2027.

Clos de Trias Pied Porcher

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #rhonevaluewines #ventoux #grenache #closdetrias