Chateau Mouton Rothschild 1985, AC Pauillac, 1e GCC, Frankrijk

Chateau Mouton Rothschild 1985, AC Pauillac, 1e GCC, FrankrijkMet Chateau Mouton Rothschild 1985 gaan we letterlijk de diepte en de hoogte in.

Hoger dan een Premier Grand Cru de Medoc kan je eigenlijk niet als wijnproever wensen als het gaat om Bordeauxwijnen.

Dat Chateau Mouton Rothschild niet altijd een eerste Grand Cru is geweest, is misschien niet bij iedereen bekend en daarom is het misschien wel interessant voor u om de geschiedenis van dit Chateau eens te lezen (HIER en HIER).

Chateau Mouton Rothschild heeft de wijnwereld veranderd

Nu heb ik tijdens mijn al wat langere wijnproefleven alle premiers van de Medoc mogen proeven en van Chateau Mouton Rothschild prijs ik mijzelf gelukkig dat ik een 15-tal jaren heb mogen ontkurken.

De kunst is om een dergelijke wijn op zijn hoogtepunt te proeven en dat is niet makkelijk vast te stellen, vooral niet als je er maar één fles van hebt… Regelmatig proefrecensies van andere gelukkigen lezen heeft mij doen besluiten om de wijnfles te ontdoen van zijn lange kwaliteitskurk.

In februari 1988 gekocht bij Wijnkoperij Henri Bloem in Amsterdam voor de prijs van fl 135 (omgerekend zo’n € 60!).

Voor the happy few….

Chateau Mouton Rothschild 1985

De kleur van deze 32 jaar oude TOP Grand Cru zier er mooi ontwikkeld uit. Nog donkerrood op de tong en overgaand in warmrood tot dakpankleurig in het uiterste. Kan nog wel wat hebben. De diepte is goed en licht fonkelend. Mooie ontwikkelde kleur. (2,9)
In de neus is Chateau Mouton Rothschild 1985 superrond, satijn en fluwelig. Rijp zwarte bessenfruit met sigaarkistjes, eikenhout, intens, en breed. Tabaksbladeren en mest. In perfecte balans en diepte. De neus komt zeer mooi los en is gewoon perfect! (5,0)
Op de tong laat Chateau Mouton Rothschild 1985 zeer smooth hoog niveau Pauillacfruit zien. Zwarte bessenfruit, cassis, zeer rond en fluwelig. Ontwikkeld en zeer mooi rond. Zeer zacht en vrouwelijk. Mooi in haar volledige schoonheid straalt zij in de zon. Volmaakt! Sappig, eikenhout, sigarenkistjes, maar ook de zuren houden het fris en perfect in balans. Goed op de mid-palate, breed, diep en intens. Talmende afdronk met fluwelige zuren. (8,6)
Chateau Mouton Rothschild 1985 is een zeer mooie TOP Bordeaux in perfecte staat en balans. Genoeg jeugd in de kleur. In de perfecte neus gebalde kracht maar wel in een fluwelen handschoen die perfect past. Op de tong vrouwelijk schoon in de bloei van haar leven. Perfect?… Bijna…. (2,8)

Chateau Mouton Rothschild 1985 verdient van mij een bijna perfecte score : 19,3 punten, {97+PP} en *****, omdat deze Premier Grand Cru in dit jaar laat zien waar het toe in staat is. Perfect ontwikkeld en totaal in balans. Is toch een ander niveau…

Nu perfect opdronk en houdbaar tot 2025.

gouden medaille voor wijnOns proefpanel bestond uit Martin en Ed en zij gaven deze Chateau Mouton Rothschild 1985 resp. 19,2 en 19,5 punten. Voor deze hoge score verdient deze bijna perfecte wijn een dikke vette GOUDEN medaille!