Château Montlabert 2016, AC Saint-Émilion Grand Cru, Bordeaux, Frankrijk

Chateau MontlabertSaint-Emilion is wereldberoemd om zijn rode wijnen. Waarom dat zo is, proeven we in Château Montlabert.

Château Montlabert: “The art of precision” staat er op de site van de familie Castel, eigenaar van dit wijnhuis. Castel heeft met de aankoop van Montlabert, in 2008, een top domein binnen gehaald. Het Château is gelegen in een omgeving waar zich “grote buren” bevinden, zoals Château Cheval Blanc, Clos des Jacobins en Château Figeac. Je kan het slechter treffen…

Montlabert heeft 13 hectare aan wijngaarden tot zijn beschikking. Die wijngaarden zijn voor 80 procent beplant met Merlot en 20 procent met Cabernet Franc. De wijnstokken zijn gemiddeld 25 jaar oud en staan in een bodem die bestaat uit zand en gravel met een ondergrond van klei.
Sinds 2011 is Château Montlabert Terra Vitis gecertificeerd.

Deze wijn heeft een houtrijping gehad van ongeveer 14-15 maanden op Franse eiken vaten en heeft een (voor Bordeaux) flink alcoholpercentage van 14,5 procent.

Château Montlabert is verkrijgbaar bij de betere wijnhandel, de verkoopprijs voor een fles is € 39,99.
Dan mag je wel wat verwachten…

Chateau Montlabert

Château Montlabert 2016

Een zeer dieprode kleur, donker en geconcentreerd. Kleurintensiteit van 4,5 uit 5 voor rode wijn. In de rand is iets purperrood te zien.
De neus opent zich goed met veel aardse geuren. Bosgrond, natte aarde, kruiden en wat eucalypthus. Confiture van rijpe blauwe bessen en bramen. Licht rokerig: de geur van verbrand hout. Ook wat vanille en paprika. Een fraaie en complexe neus.
In de mond vol en intens. Wat stroef op de tong door de aanwezige tannines. Veel smaakimpressies: laurierdrop, kruidnagel, cacao, bittere chocolade, koffie, teer en zwarte peper. Fruit van bessen en bramen. Dik en iets vettig. Subtiel getoast door de houtrijping. Licht uitdrogend, warm en alcoholisch. De wijn blijft goed hangen in de afdronk.

Een forse, massieve en complexe Saint-Émilion van hoog niveau. Ik denk dat als ik deze wijn blind zou proeven, niet had kunnen bedenken dat dit sapje uit Saint-Émilion komt. Daarvoor heeft de wijn teveel kracht. Veel power, hoog alcoholpercentage: Saint-Émilion nieuwe stijl? Verder is dit natuurlijk wel een klassewijn!
Tip: van tevoren (1-2 uur) karafferen om de wijn wat lucht te geven.

Score voor de Château Montlabert is 17,4 punten.

Geschat bewaarpotentieel: nu drinken tot 2030.
Château Montlabert
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #lfe #saintemilion #castel