Chateau de la Gardine 2009; krachtige en noeste Pape!

Chateau de la Gardine 2009; krachtige en noeste Pape!

Chateau de la Gardine 2009 is een Chateauneuf du Pape telg van Chateau de la Gardine. Dit Franse Chateau heeft 52 ha aan wijngaard dat onderverdeeld is in 48 ha rood en 4 ha wit. 

Diverse producten verlaten deze wijnbouwer zoals L’Immortelle en Cuvée Peur Bleue. Van deze speciale cuvées worden er maar respectievelijk 1500 en 300 flessen van gemaakt.

Op de proeftafel staat de reguliere; de gewone, rode Pape! Gemaakt van 60% Grenache, 20% Mourvedre, 15% Syrah en 5% Muscardin

De geschiedenis van dit Chateau gaat terug naar het jaar 1699! Je kan dus wel zeggen dat dit Chateau een geschiedenis heeft!

Deze wijn heb ik zelf gekocht in Frankrijk, tijdens één van mijn vakanties en ik heb er destijds € 34,90 voor neergetikt. 14,5% aan alcohol en toevallig heb ik fles nummer 16000 op de kop getikt. 

Noemenswaardig is de afwijkende flesvorm. Geen egaal ronde fles, maar meer een ovale vorm. 

Ach, laten we de wijn eens laten spreken…

Chateau de la Gardine 2009

De kleur van deze Papewijn is donkerrood over de gehele tong met een vrij donkere kern. In de rand een lichte overgang naar wat licht rood. De diepte is zeer diepdonker. Nog weinig ontwikkeling in te zien. Mooie volle kleur. (2,9)
In de neus laat deze Rhonewijn donker fruit van bramen en donker kersenfruit los met een basis van salmiak. Extract en diep. Compact en gelaagd, maar heeft veel kracht en laat zo af en toe haar structuur zien. Droppig. Wat menthol en omgeven van eikenhout. Wat amandel. De neus komt nog maar matig los. (4,2)
Op de tong is deze Zuid Rhonewijn een droge wijn; een krachtige wijn; een wijn van intensiteit, diepgang en complexiteit. Salmiak/droppig donker bramenfruit met diepdonker bessenfruit. Toch wat alcoholisch en tanninevol. Puur eikenhouten ondergrond. Wat menthol. Breed op de mid-palate en ook in de breedte en diepte is het breed. Toch een smoothy en zijdeachtige brede afdronk die mooi diep rood fruit geeft. (7,8)

Chateau de la Gardine 2009 is een krachtige, sterke, noeste Pape. Laat niet met zich sollen, want dan kan je hem krijgen ook! Maar ook zit er een vorm van empathie in, want ondanks de sterke krachtige verschijning laat hij ook zien dat er een zachte kant is. Echter, die kant is nog niet geheel ontwikkeld en heeft nog wat tijd nodig. De ruwe bolster moet nog wat gekneed worden en heeft nog wel een mooie toekomst voor zich. Mooie krachtige Pape! (2,7)

Chateau de la Gardine 2009 verdient van mij een totaal van 17,6 punten.

Drinken kan u het nu maar ik verwacht nog een verdere ontwikkeling. Houdbaar minimaal tot 2030

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *