Bertinga 2016; een jonge zwarte panter

Laat ik maar direct met de deur in huis vallen: Deze SUPERTOSCAAN is verkrijgbaar bij BEST OF WINES en dan weet u het wel… Het beste van het beste!

Bertinga heeft niet zo’n lange geschiedenis. Veel ervaringen zijn dus nog niet opgedaan met deze wijn en de ontwikkeling van deze wijn. 

Van deze rode Toscaanse (IGT) en dus Italiaanse wijn zijn maar 14.518 flessen, 325 magnums en 50 dubbele magnums gemaakt. 100% biologisch en van een single vineyard afkomstig. 2016 is overigens de eerste jaargang die ze op de markt hebben gezet. Een primeur dus!

De wijnmaker is Stephane Derenoncourt (van Argentiera, La Massa, Chateaux Pavie Maquin, Chateaux La Gaffelier, enz.) en dus iemand die van wanten weet. Een echte terroirwijn wilde Stephane maken en ik denk dat dit wel gelukt is. Een wijn die langzaam kan rijpen en ook dat is merkbaar. 

Internationaal was Bertinga 2016 direct een succes, want de wijn werd met open armen verwelkomd en de internationale wijnpers w.o. James Suckling gaven tussen de 92 en 97 punten aan deze wijn. Van de 100 in totaal en dus is de trend gezet. “De beste Italiaanse Merlotwijn van 2016” en “Toscaanse rijzende ster” zijn gevleugelde uitspraken. Niets dan lof voor deze Toscaanse rakker!

Bertinga 2016 is een blend van 50% merlot en 50% Sangiovese. Apart geverifieerd (op roestvrijstalen vaten en cementen vaten) en een opvoeding van 18 maanden op Australisch- en Frans eikenhout. Daarna nog een flesrust van maanden en dan mag het naar de consument.

De consument ben ik in dit geval en u begrijpt dat als een wijn afkomstig is van een single vineyard en een dergelijke opvoeding en flink scoort bij de internationale wijnpers deze wijn niet in de goedkoopste categorie valt. € 42,49 per fles en de wijn heeft een alcoholpercentage van 14%. 

Bertinga 2016 is te koop bij bestofwines.nl.

En als u daar toch een kijkje neemt (ik raad het echt aan, want ze verkopen de crème de la crème op wijngebied en voor best leuke prijzen) kijk eens rond en wellicht staat er wat tussen waar u altijd op zoek naar bent geweest! 

We gaan proeven…Laat de wijn spreken!

Bertinga 2016

De kleur van deze Bertinga 2016 is vol diepdonkerrood over de gehele tong tot diep in de rand. De diepte is zo diepdonker dat ik er niets doorheen zie. Intens en mooi egaal. Een TOPkleur dus. (3,0)
In de neus laat deze Toscaanse rode wijn rood fruit en donkerrood fruit zien. Rode en zwarte kersen,  zwart bramenfruit met wat licht kersenbonbon en wat kruiden (tijm) en met een lichte en genuanceerde touch van mooi rond eikenhout. (4,2)
Op de tong is Bertinga 2016 verrassend vriendelijk en goed benaderbaar, maar wel wat aan de flinke droge kant (voldoende tannines). Wel mooie zalvend en fluwelig. Sappig. Ook hier een mengeling van rood en donker fruit (rode en zwarte kersen en bramenfruit) omgeven van genuanceerd en verfijnd eikenhout met wat tijm en salmiak. Ook wat zoutig. Voldoende zachte zuren houden de wijn voldoende fris en in balans. Goed op de mid-palate en in breedte en diepte is het ruim voldoende. De afdronk is ook verfijnd; voldoende vol met een mooie lengte. (7,2)

Bertinga 2016 is een verfijnde Italiaanse wijn die met een genuanceerde touch zijn, of moet ik zeggen haar, details laat doen gelden. Mooi rond, voldoende tannines voor de houdbaarheid, verfijnde fruittonen en ruim voldoende kwaliteiten, maar nog zeker niet op dronk en kan in kwaliteit nog wel wat stappen zetten. Krachtig. Heeft wel lucht nodig om zich meer te laten zien. Geen zware of robuuste wijn, maar zeker een kwaliteitswijn waar voldoende aandacht aan gegeven is en die u eigenlijk een paar jaartjes zou moeten laten liggen, zodat de tannines zich wat kunnen afbouwen en de wijn nog meer aan complexiteit wint. (2,4)

Bertinga 2016 verdient van mij een totaal van 16,8 punten.

Bertinga 2016 is nog een jonge wijn met veel tannine. Een ‘nieuwe’ wijn met weinig geschiedenis en dus is het ook vrij onbekend hoe de wijn zich verder gaat ontwikkelen. Gelet op de structuur van de wijn zal u er nog wel een aantal jaar op moeten wachten, alvorens tot volledige bloei te komen. Daarom is het ook zo moeilijk om een precieze voorspelling te geven, maar ik verwacht wel dat als zij tot volle wasdom is gekomen zij beter zal scoren dan zij nu in staat is. Jaren en jaren houdbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *