Ayala Brut Majeur, Champagne, Frankrijk

Ayala Brut Majeur
Met de komende feestdagen in zicht proeven we een champagne van het huis Ayala.

Ayala is een relatief klein champagnehuis, opgericht in 1860. Het huis produceert champagnes van hoge kwaliteit en is sinds 2005 in handen van de bekende Société Jacques Bollinger. De wijnen kenmerken zich door een lage dosering van toegevoegde suikers, in het geval van deze Brut Majeur slechts 7 gram per liter.
Brut Majeur is gemaakt uit 3 druivenrassen: 40 procent Chardonnay, 40 procent Pinot Noir en 20 procent Pinot Meunier. De wijn heeft 3 jaar op fles gerijpt.

Het is algemeen bekend: aan een fles champagne hangt een prijskaartje. Ayala Brut Majeur is verkrijgbaar bij de Wijnkring. Het goede nieuws is dat deze champagne in de aanbieding is! U kunt een fles bemachtigen voor de prijs van € 33,99 (normaal € 39,99). De aanbieding is geldig tot en met 31 december 2018, dus verwen u zelf eens met de komende feestdagen!
In het onderstaande magazine van de Wijnkring kunt u nog meer fraaie aanbiedingen bekijken.

“Gewapend met twee verschillende glazen ben ik aan het proeven geslagen. Waarom twee glazen? Dat kunt u hieronder lezen. De fles is zorgvuldig ontkurkt (geen geknal). Inschenken maar…
Ayala Brut Majeur

Ayala Brut Majeur

Eerst iets over de gebruikte glazen. In de flute vind ik de kleur en zeker de belletjes beter waarneembaar dan in mijn normale Spiegelau proefglas. De kleur is helder en licht strogeel. Intensiteit 2 uit 5 voor witte wijn. Ayala Brut Majeur toont talrijke, fijne belletjes in de flute. De neus komt echter in een flute niet goed tot zijn recht. Ik ruik daar alleen wat vluchtige geuren. In het normale proefglas komt de neus veel beter los: gedroogde abrikozen, gekonfijt citrusfruit en natte kalk.
In de mond strak droog en tintelend fris. Iets geroosterd brood en wat merengue. Fruit van gele appel, citrusfruit (limoen) en kruisbes. Krokante zuren, mineralen en mooie grapefruit bitters. Mondreinigend en vrij stevig van body. De mousse is goed gedoseerd en komt niet dominant over. Enigszins warm in de afdronk, die lang te noemen is.

Ayala Brut Majeur is een fijne, strakke en zuivere Champagne met best wel wat complexiteit. Voor wie een echte Champagne wil drinken, is dit een prima keuze. Een echte feestwijn!

Score: 15,4 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken.
Ayala Brut Majeur
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #Verbuntverlinden #aanbieding #champagne #wijnkring