Wijngaard de Hinn, een Nederlandse hobby wijngaard in de schijnwerpers

Wijngaard de Hinn

Wijngaard de Hinn uit het Twentse Rectum laat zien dat een Nederlandse hobby wijngaard serieus moet worden genomen.

Het is al vaker gesteld dat de wijnbouw in Nederland het “hobbyisme” allang is ontstegen. Op basis van de vele geproefde Nederlandse wijnen en bezoeken aan Nederlandse wijngaarden kan ik deze stelling alleen maar bevestigen. En ik merk dat de consument zich langzamerhand hiervan bewust begint te worden. Men gaat steeds meer inzien dat er in Nederland gewoon goede, volwaardige wijnen worden gemaakt, een goede zaak!
Naast commerciële wijngaarden zijn er natuurlijk ook nog de hobbyisten, die op een klein stukje grond in Nederland aan wijnbouw doen. Eén hiervan is Wijngaard de Hinn.

Wijngaard de Hinn is gelegen in het Twentse Rectum, een buurtgemeenschap in de gemeente Wierden. De Hinn verwijst naar de naam van de boerderij, welke volgend jaar 200 jaar oud is. Men kwam tot de ontdekking dat “Het Mockelencate” historisch gezien een juiste benaming is, vandaar dat je deze naam op de etiketten ziet.

Wijngaard de Hinn

Het “team” van de Hinn bestaat uit een viertal mensen: Hans en Irene Vaessen, René Bos en Josine Nijmeijer. Ze hebben allen een baan, naast het werk in de wijngaard. Kennis van de wijnbouw en het vinificatieproces hebben ze opgedaan door middel van veel lezen, een cursus volgen, gesprekken met professionele wijnboeren en natuurlijk de praktijkervaring zelf. Ze kunnen als amateur de vrijheid nemen om te experimenteren. Ze hoeven er immers niets mee te verdienen, want de wijnen zijn niet bestemd voor verkoop. Dat er met dat experimenteren wel eens wat mis kan gaan, daar leer je alleen maar van.

Wijngaard De Hinn heeft circa 500 wijnstokken tot zijn beschikking. De druivenrassen die er staan aangeplant zijn Solaris, Johanniter, Souvignier Gris, Cabertin en Cabernet Cortis.
De stokken van de Solaris en Johanniter zijn in 2008 geplaatst, die van Souvignier Gris in 2012 en de Cabernet Cortis en Cabertin in 2013.
Het etiket is een ontwerp van Josine en geeft de initialen van het team weer. Aan de zijkant van het etiket staat simpelweg afgebeeld wat er in de fles zit. Een handig gekozen systeem, vind ik zelf.
Op de website van Wijngaard de Hinn kun je veel informatie vinden, zoals een logboek van de gebeurtenissen in en om de wijngaard.

Hans Vaessen was zo vriendelijk om een viertal wijnen uit de geslaagde en grote oogst van 2018 te laten proeven. Hans was nieuwsgierig naar mijn mening als objectieve proever over deze “hobby” wijnen. En die mening ga ik dan ook geven. Hieronder geef ik de proefnotities weer.
Wijngaard de Hinn
Souvignier Gris 2018: de kleur heeft een licht mistige zweem. Strogeel met een intensiteit van 2 uit 5. In de neus ruik ik het fruit van peer, abrikozen en wat tropisch fruit. Ook wat florale geuren. Fris en zuiver. In de mond in de eerste aanzet wat knisperende zuren, die later meer verweven zijn in het smaakpalet. Sappig en redelijk vol. Een tikje scherpte op de tong maakt het wat ruw. In de smaak komen de fruitsoorten van de neus mooi terug. Ook wat amandelen en een klein restzoetje. Al met al best geslaagd.

Solaris 2018: strogeel en redelijk helder van kleur. Ongeveer dezelfde kleurintensiteit als de Souvignier Gris. De neus is typisch Solaris: tropisch fruit van meloen en banaan. Daarnaast een wat snoepjesachtig aroma. De neus komt iets moeilijk los. In de mond vol, iets filmend en ik proef enige tannine. Kruidig, witte peper en honing. Wat nootachtige bitters (amandelen en walnoten) en vijgenjam. Licht alcoholisch. Door het rijpe tropische fruit (meloen en mango) neigt deze wijn naar halfzoet. Een volle Solaris, die iets dik en grof van structuur is, maar wel zuiver smaakt.

Cortis Rosé 2018: deze rosé bevat naast Cabernet Cortis, 1 procent Cabertin. Een heldere kleur, licht zalm-rosé met een gemiddelde kleurintensiteit voor rosé. In de neus een “zuurstoksnoep” aroma, naast frisse aardbeien en confiture. Dat laatste maakt de geur iets zwoel. Op de tong rond en sappig. Prominente zuren en wat kruidigheid. Je proeft het rijpe zoete fruit van aardbeien en frambozen. Ook wat honing. Iets mollig van structuur. Best een stevige en zuivere rosé. Een goed glas wijn waarbij je nog eens terugdenkt aan die warme zomer van 2018.

Johanniter 2018: dit is een blend waar 5 procent Solaris in zit. Helder en bleekgeel van kleur met een iets groene tint erin. Intensiteit 1,5 uit 5. De neus opent zich goed en is fris. Rijp fruit van ananas, iets limoen en perzik. Een snufje natte kiezels zit er ook in. Rond en vol in de mond. De zuren zijn in toom en goed gedoseerd, dat zal mede worden veroorzaakt door het beetje Solaris in deze wijn. Een mix van citrusfruit en zachtere fruitsoorten. Een pepertje. De goede balans tussen zoet en zuur zorgt voor een mooie spanning. Dit is zonder meer een fraaie wijn, voor mij de beste uit de reeks.

Samenvattend
Wijngaard de Hinn heeft als hobby wijngaard laten zien dat het wijnen produceert die er mogen zijn. Natuurlijk heb ik hier en daar wat opmerkingen. Ik heb hier ook met Hans over gesproken. Zo lijkt de aanwezigheid van tannine in de Souvignier Gris en Solaris (mede) te worden veroorzaakt door veel snoeiwerk rondom de trossen, waardoor de schil door het directe zonlicht wat dikker wordt. Maar een belangrijk kenmerk van de wijnen is, dat ze zuiver zijn. Ik heb geen rare/chemische geuren of smaken waargenomen. De wijnen van Wijngaard de Hinn zijn een compliment waard!

Wijngaard de Hinn
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wijngaarddehinn #nederlandsewijn