Ilja Gort – Slurpen in Frankrijk

Ilja Gort – Slurpen in Frankrijk

Ilja Gort zijn nieuwe boekje moet meer mensen aan de wijn krijgen.

Ilja Gort – Slurpen in FrankrijkIlja Gort houdt van slurpen. Ilja Gort – Slurpen in Frankrijk is ook bedoelt voor mensen die van wijn houden en voor mensen die houden van slurpen. Eigenlijk is iedereen dol op wijn, maar niet iedereen slurpt. Velen weten nog niet hoe ze moeten slurpen, maar weten wel hoe ze wijn moeten drinken.

Misschien ken je die oude Bordeaux flessen nog uit de magere jaren die je voor rond de 5 gulden (ja, dat was voordat het eurotijdperk begon) kon kopen. Deze oude Bordeaux flessen waren wijnen die echt niet te pruimen waren. Ze waren zuur, wrang en smaakten naar azijn, in ieder geval in de magere jaren. In de rijke jaren (en die waren er toen niet veel), was het wel een wijn die het slurpen waard was.

Gelukkig is de tijd van die ‘oude Bordeauxwijnen voorbij’. De moderne flessen wijn (rood, wit en rosé) zijn heerlijke wijnen die je in allerlei typen kunt kopen en in alle smaken. Tussen die typen wijn zitten ook Bordeauxwijnen. Dit zijn modern gemaakte wijnen waar het fruit vanaf spat. Dat zijn (denk ik) de wijnen waar Ilja het over heeft als hij praat of schrijft over slurpen.

Ilja Gort – Slurpen in Frankrijk is een boek van ‘levensgenieten voor gevorderden’. In mijn ogen is het ook een boek voor mensen die gewoon houden van het leven en leuke verhaaltjes. De foto’s en de vormgeving is van de wijnboerenminnares Caroline d’Hollosy en ik moet zeggen: ‘het is Caroline goed gelukt’.

 

Ilja Gort – Slurpen in Frankrijk

Ilja Gort – Slurpen in Frankrijk is een boek met een harde kaft. Het is ook een boek zonder paginacijfers en moest ik zelf de pagina’s tellen (foei: Ilja). Na een paar uur tellen en een paar keer de tel kwijtgeraakt te zijn, heb ik het aantal bladzijden maar gegokt. Het zijn ongeveer 350 bladzijden en het zijn dikke bladzijden. Het is nogal dik papier en het is een behoorlijk boekje geworden.

Ilja Gort – Slurpen in Frankrijk

 

Staat er ook informatie in Ilja Gort – Slurpen in Frankrijk

Hier kan ik kort over zijn, er staat weinig informatie in. Geen informatie waar een doorgewinterde wijnkenner als ik wat aan heb. Wel staan er leuke verhaaltjes in en hééééél veel foto’s. Ik denk dat Caroline een paar sd-kaartjes goedkoop op de kop wist te tikken, zoveel foto’s staan erin. Ook zijn het heel fascinerende foto’s. Foto’s met doorkijkjes, foto’s met Ilja aan het slurpen, foto’s met Ilja en een aantal wijnboerinnen, koeien, zijn zoon en ook veel foto’s van het chateau van Ilja dat op de rechteroever in het Bordeauxdistrict ligt.

Ilja Gort – Slurpen in Frankrijk

 

Ilja Gort – Slurpen in Frankrijk is voor Ilja zijn fans

Ilja Gort – Slurpen in FrankrijkHeel veel mensen vinden Ilja Gort leuk. Ook ik vind Ilja leuk. Ja, Ilja heeft gebrek aan een diepgaande kennis van wijn, dat weet de hele wijnindustrie inmiddels ook wel, maar Ilja maakt gewoon leuke televisie en probeert wijn toegankelijk te maken voor de gemiddelde mens. Zo is het met Ilja zijn wijn en ook met zijn boekjes.

Ilja Gort – Slurpen in Frankrijk lijkt ook heel veel op Ilja zijn nieuwsbrief. Dezelfde manier van fotograferen, de teksten komen op hetzelfde neer en zijn eigenlijk heel lange bijschriften bij de foto’s.

 

Ilja Gort – Slurpen in Frankrijk – Levensgenieten voor gevorderden

Ilja Gort – Slurpen in Frankrijk – Levensgenieten voor gevorderden, is helemaal niet voor gevorderden. In ieder geval niet voor wijnkenners. Wel legt Ilja in het boekje uit hoe je van het leven moet genieten. Zit niet bij de pakken neer en maak er altijd weer een leuke dag van, het leven is al zo kort. Ook ik heb een paar lessen geleerd van dit boekje en hiervoor moet ik Ilja Gort en Caroline d’Hollosy bedanken.

Ilja Gort – Slurpen in Frankrijk de la garde in BordeauxGeniet meer van het leven en je word ook een levensgenieter. Ik geniet elke dag van het leven, elke dag met een nieuwe wijn, een nieuwe wijn met een andere smaak en ik trek het liefst de ene dag een witte wijn open en de dag daarop een rode wijn. Als ik dan nog wat tijd over heb, dan stort ik me op rosé en bubbels.

Ik heb genoten van Ilja zijn boekje en er staan best wijze lessen in, maar geen wijze wijnlessen. Hiervoor is het te luchtig, maar je kunt lekker wegdromen tussen de wijndomeinen, wijnboerinnen en heerlijke wijnen. Ilja weet wat lekker is, dat zie je ook wel als je Ilja ziet slurpen.

 

Meer weten over Ilja Gort kan je op zijn website op http://www.tulipe.nl/